Чубаров оскаржив вирок «Верховного суду» Криму

Чубаров оскаржив вирок «Верховного суду» Криму

Укрінформ
Адвокат Микола Полозов, якому окупаційний суд у Криму заборонив допуск до «справи Чубарова» як його захисника, подав апеляцію на оголошений голові Меджлісу кримськотатарського народу заочний вирок.

Про це Полозов написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«На вирок щодо Рефата Чубарова мною подана апеляційна скарга, так само як і на постанову судді «Верховного суду» Криму Віктора Васильєва, якою він з надуманих підстав відмовився допустити мене до справи як захисника Рефата Чубарова», - повідомив адвокат.

За його словами, при оскарженні цієї постанови всі інстанції, аж до касаційної, вказали, що оголошене рішення - не підсумкове, а проміжне, яке може бути оскаржене. При цьому ілюзій щодо результатів апеляційної скарги у адвоката, за його словами, немає.

«Звісно, ніяких ілюзій щодо якості та підсумків розгляду апеляції немає, але це необхідна умова для подальшого звернення до ЄСПЛ», - зазначив Полозов.

Читайте також: Полозов розповів про нелюдське ставлення окупантів до засудженого українця Яцкіна

Нагадаємо, у вівторок, 1 червня, так званий «Верховний суд» Криму визнав голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова винним в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року і заочно засудив його до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Як повідомлялося, ФСБ РФ заочно обвинуватила Рефата Чубарова в порушенні територіальної цілісності РФ (стаття 280.1 КК РФ), але після декриміналізації статті державне обвинувачення попросило суд визнати його винним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ («Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням ЗМІ»).

За версією відомства, в квітні 2015 року громадянин України Рефат Чубаров в інтерв'ю одному з українських ЗМІ закликав повернути Крим до складу України.

У листопаді 2015 року Інтерпол припинив ініційований Росією міжнародний розшук Чубарова.

У квітні 2016 року Верховний суд Республіки Крим визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

У березні 2020 року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти Чубарова за обвинуваченням в «організації масових заворушень» у Сімферополі 26 лютого 2014 року (ч.1 ст. 212 КК РФ).

Читайте також: Справа Джемілєва: адвокат припускає, що «суд» у Криму винесе вирок влітку

Сам Чубаров заявив, що будь-яке рішення, винесене російським окупаційним судом на основі законодавства РФ, для нього є «незаконним і юридично нікчемним», оскільки його судять за законні дії, вчинені ним «як громадянином України на українській території, яка в той час ще не зазнала російської окупації».

Разом із захистом Чубаров має намір опротестовувати рішення російського суду щодо його прав, аж до звернення до ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-