Кримські татари, караїми і кримчаки є корінними народами України — президентський законопроєкт

Кримські татари, караїми і кримчаки є корінними народами України — президентський законопроєкт

Укрінформ
На сайті Верховної Ради оприлюднено текст проєкту закону №5506 "Про корінні народи України", ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським. Згідно з ним, корінними народами України є кримські татари, караїми та кримчаки.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані в картці законопроєкту на сайті ВР.

У пояснювальній записці зазначається, що метою документа є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, які належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції та законах України.

Так, згідно із законопроєктом, поняття "корінний народ України" визначається, як "автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України". Відповідно до цього визначення проєктом закону пропонується встановити, що корінними народами України є кримські татари, караїми, кримчаки.

Читайте також: Чубаров: Україна - єдина пострадянська держава, яка визнала право депортованих на повернення

Згідно із положеннями законодавчого акта, корінні народи України та їхні представники мають право, колективно та індивідуально, на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами, визначеними у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів та в міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також передбаченими у Конституції та законах України.

Також проєктом закону визначаються гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на: позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти корінних народів України.

Читайте також: Закон про корінні народи дозволить кримським татарам зберегти історичну спадщину - Умєров

Проєктом акта гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, а також права корінних народів України на сталий розвиток.

Законопроєктом також передбачається визначення правового статусу представницьких органів корінних народів України, їхнього ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 18 травня 2021 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №5506 "Про корінні народи України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-