РФ використовує Україну як полігон для підготовки захоплення морських просторів - експерт

РФ використовує Україну як полігон для підготовки захоплення морських просторів - експерт

Укрінформ
Директор Українського інституту морського права і безпеки Богдан Устименко вважає, що Росія фактично використовує Україну як тренувальний полігон для відпрацювання захоплення морських просторів.

Таку думку він висловив в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Якщо називати речі своїми іменами, ми зараз для РФ виконуємо функцію тренувального полігону для відпрацювання технік із захоплення чужих морських просторів", — сказав Устименко.

Він нагадав, що Україна у низці міжнародних інстанцій відстоює свої права в Чорному морі. Зокрема, розглядається позов проти Росії в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Читайте також: Україна має встановити кордон з РФ у Азовському та Чорному морях — експерт

"Україна подала позов проти Російської Федерації і вже кілька років веде справу в суді в Гаазі, оскільки вважає порушеними свої права як прибережної держави. Вказується ціла низка обставин справи, зокрема і порушення прав наших рибалок", — сказав Устименко.

Він зазначив, що такі справи можуть розглядатися від 3 до 10 років. "Складно вказати конкретний термін, тому що розглядається безліч доказів, заслуховуються свідчення сторін, формується фундаментальна доказова база", — пояснив експерт.

Крім того, додав він, тривають розгляди позовів у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). У цьому зв'язку Устименко навів приклад з затриманням російськими прикордонниками в ніч проти 20 квітня двох українських рибалок з Очакова, які здійснювали промисел на катері в межах морської економічної зони України. 21 квітня так званий Чорноморський мировий суд Криму визнав капітана судна винним в адміністративному порушенні та призначив йому штраф у розмірі 257 тис. руб. (95 тис. грн за курсом НБУ) з конфіскацією знарядь лову.

Експерт вважає інцидент "абсолютно шокуючим", адже рибалок, які вийшли з Очакова, російські силовики затримали за 55 морських миль від Одеси.

Читайте також: В Україну повернулися рибалки, затримані ФСБ у Чорному морі

"І ФСБ вважає, що це море належить Російській Федерації. Вони назвали цей морський простір "виключною економічною зоною РФ". Наші моряки були засуджені 21 квітня, і на них було накладено великий штраф. Випадок насправді безпрецедентний", — прокоментував Устименко.

На його думку, ця справа також матиме перспективу в ЄСПЛ.

Устименко переконаний, що у міжнародних судах мають розглядатися справи щодо затримання українських суден в районі Керченської протоки, які йдуть в українські порти на Азовському морі. Але в такому разі, на думку експерта, відстоювати права мають не стільки судновласники, скільки держава Україна.

"Всі ці міжнародні суди — справа дуже дорога й довга, тому саме на державі, чиї права порушені, й мусить лежати функція з координації дій, правової боротьби", — пояснив він.

При цьому, на думку директора Українського інституту морського права і безпеки, Україна загалом "залучила не більш ніж 10-15% від того юридичного арсеналу проти РФ, який ми можемо використовувати".

Як повідомлялося, Росія оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря і Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-