«Скіфське золото»: Україна в суді зробить усе, щоб повернути своє - Єнін

«Скіфське золото»: Україна в суді зробить усе, щоб повернути своє - Єнін

Ексклюзив
Укрінформ
Україна зробить усе можливе, щоб повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію України.

Про це в Апеляційному суді Амстердама, де відбуваються слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», сказав в ексклюзивному коментарі Укрінформу заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін.

“Як ми бачимо, гібридна агресія РФ проти України триває не лише на Донбасі та тимчасово окупованому Криму, а й тут, у суді в Нідерландах. Наша делегація прибула сюди для участі в апеляційному засіданні стосовно повернення в Україну частини національної культурної спадщини, що захищається відповідною конвенцією ЮНЕСКО. Сьогодні ми і наша юридична команда хочемо використати цю можливість для того, щоб переконати нідерландське правосуддя не допустити повернення частини культурної спадщини України до рук агресора. Адже злодій може вкрасти річ, але від цього він не стає її власником. Ми зробимо все для того, щоб наш культурний спадок повернувся в Україну”, - наголосив Єнін.

Читайте також: Україна має сильні аргументи на апеляції щодо «скіфського золота» – Мін'юст

Як повідомляв Укрінформ,в Апеляційному суді Амстердама поновили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота». Провадження раніше було призупинене до вирішення питання про відвід судді. На судовому засіданні від імені України виступили заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін та заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, а також нідерландські адвокати, які представляють Україну у справі.

28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про «скіфське золото» щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

За інформацією Мін'юсту, головуючий суддя Апеляційного суду Амстердама протягом кількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК «ЮКОС2», тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації у справі на користь «Промнефтьстроя». При цьому представництво інтересів «Промнефтьстроя» він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв у справі щодо «скіфського золота».

Читайте також: У МКІП розповіли, як Україна повертатиме вилучене в ексрегіонала Маркова «скіфське золото»

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

Фото: Софія Шовікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-