Росія не отримає воду для Криму навіть у силовий спосіб - Резніков

Росія не отримає воду для Криму навіть у силовий спосіб - Резніков

Укрінформ
Російська Федерація не отримає воду для окупованого Криму з материкової України навіть у силовий спосіб.

Про це заявив віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю УП, повідомляє Укрінформ.

«Так просто воду вони не отримають, навіть силовим способом. Їм треба буде пролити кров російських солдатів», - сказав Резніков.

На думку урядовця, про війну за воду для Криму можна говорити тільки теоретично.

Читайте також: Питання постачання води до Криму можуть розглянути у разі гуманітарної катастрофи — Кравчук

«Вода – це ресурс. Тут ми можемо говорити про теоретичну війну за ресурс, який називається водою. Але не треба забувати, що цей канал рукотворний, він не є природним. Його легко було в свій час зруйнувати, тому що він рукотворний. І він тягнеться аж від реального наповнення, там, де є дебіт води. Тобто їм доведеться аж до Дніпра доходити? На північ країни, щоб всюди контролювати цю воду? Це нереально. Це пів країни треба захопити», - сказав Резніков.

Читайте також: Резніков - про воду для Криму: Погрози Росії подати позови викликають сміх

За словами урядовця, у Росії близько мільйона військових, тому він сумнівається, що Москва зможе виділити достатній контингент для наступу з Криму, щоб дійти до дамби в Новій Каховці.

«Ви ж знаєте, що захищаючись, досить мати менший склад. У нас з вами офіційний контингент - 250 000, публічні дані наших Збройних сил. Плюс 50 000 Нацгвардії. Плюс додайте сюди тих, хто вже через фронт пройшли, якщо не помиляюся, 460 000 наших громадян», - сказав він.

Віцепрем'єр наголосив, що у разі війни за воду для Росії це дуже дорого коштуватиме.

Як повідомляв Укрінформ, раніше відставний британський генерал, ексзаступник командувача НАТО в Європі Річард Ширрефф в інтерв'ю DW висловив думку, що президент Росії Володимир Путін може спробувати пробити наземний коридор до тимчасово окупованого Криму.

В окупованому Криму продовжують знижуватися запаси води в місцевих водоймах. До 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води на півострів було припинене. Нині запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел. За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел призводить до засолення кримського ґрунту.

Читайте також: Кремль може вдатися до військової ескалації через воду для Криму - Куніцин

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, підкреслюючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

При цьому Збройні сили Російської Федерації останнім часом здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході та півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

6 квітня також стало відомо, що, окрім стягування військ до українського кордону, Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-