Боррель та Мішель підтвердили участь у саміті Кримської платформи

Боррель та Мішель підтвердили участь у саміті Кримської платформи

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель та президент Європейської ради Шарль Мішель підтвердили участь у першому саміті Кримської платформи, що має відбутися 23 серпня в Києві.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у блозі Борреля за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС від 19 квітня за участю українсього міністра Дмитра Кулеби, оприлюдненому на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«...Президент Мішель і я підтвердили участь у саміті міжнародної Кримської платформи, запланованому на 23 серпня в Києві, що буде важливою нагодою привернути увагу до (спроби - ред.) незаконної анексії Криму та висловити нашу ширшу підтримку на адресу України», - йдеться у документі.

Боррель зауважив, що на тлі швидкого зростання напруги навколо України міністри закордонних справ країн Євросоюзу надіслали чіткий сигнал спільної підтримки суверенітету та територіальній цілісності України, яка відчуває загрозу внаслідок військового нарощування та провокацій російських сил біля кордону.

Читайте також: Глава МЗС Естонії підтвердила участь країни у саміті Кримської платформи

Він нагадав, що протягом кількох років Україна стикається з російською агресією. За словами Борреля, останнім часом особливе занепокоєння викликає нагромадження російських військових на кордоні з Україною та в окупованому Криму. Євросоюз разом із партнерами по G7 закликав Росію припинити небезпечну ескалацію.

Високий представник ЄС також назвав провокаційним рішення Росії, яка оголосила про закриття частини Чорного моря до жовтня 2021 року під приводом військових навчань. За його словами, це порушує свободу судноплавства, яка гарантується Конвенцією ООН з морського права (UNCLOS).

Читайте також: Держдеп підтвердив: США візьмуть участь у саміті Кримської платформи на високому рівні

«Зі свого боку, я наголосив, що ми маємо вітати Україну за її стриману відповідь. Ми маємо продовжувати закликати Росію до деескалації та до зниження напруги, і ми маємо дати відсіч спробам Росії представити себе як посередника, а не учасника конфлікту», - заявив Боррель.

Він підкреслив, що європейські міністри продовжують наполягати на повному виконанні Мінських домовленостей. Підвищення напруги навколо України потребує принципового ставлення з боку європейських партнерів та посилених дипломатичних зусиль. Міністри погодилися говорити «одним голосом» щодо цього конфлікту у двосторонніх контактах з Росією, а також у межах міжнародних форумів, включаючи «Велику сімку», ОБСЄ, координувати із США політику солідарності з Україною.

Читайте також: РФ боїться запуску «Кримської платформи» — експерт

Як зазначив Боррель, ЄС продовжить підтримку переговорів у нормандському форматі та діяльність СММ ОБСЄ у пошуку мирних рішень.

«Зараз настав час для деескалації. Ми дуже уважно стежимо за розвитком (ситуації - ред.) і маємо бути готовими розглянути варіанти дій, якщо агресія триватиме», - заявив високий представник ЄС.

Він також нагадав про політичну, практичну та фінансову підтримку, яку ЄС продовжує надавати Україні у просуванні реформ та у боротьбі з пандемією коронавірусу.

Як повідомлялося, питання щодо нарощування російських військ на кордонах з Україною, стало основною темою на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС за участю України 19 квітня.

Фото: thedigital.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-