Путін може спробувати пробити наземний коридор до Криму — британський генерал

Путін може спробувати пробити наземний коридор до Криму — британський генерал

Укрінформ
Президент Росії Володимир Путін навряд чи розглядає можливість повномасштабного вторгнення в Україну, водночас найочевиднішим для нього було б спробувати пробити наземний коридор до тимчасово окупованого Криму.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив відставний британський генерал, ексзаступник командувача НАТО в Європі Річард Ширрефф в інтерв'ю DW.

«Найочевиднішим для Путіна було б спробувати пробити наземний коридор до Криму. Я думаю, він навряд чи вважатиме вартою спробу завоювати всю Україну. Це велика країна, росіяни там швидко загрузнуть. Але, з путінської точки зору, я цілком можу собі уявити логіку швидкого обмеженого удару, щоб отримати наземний коридор на анексований півострів», — зазначив він.

Читайте також: Зеленський пропонує Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна»

При цьому Ширрефф не вважає, що нова війна з Росією неминуча, але ситуація, на його думку, дуже небезпечна. «Це справді серйозне нарощування сил, якого ми не бачили з моменту вторгнення в Крим. Ми в жодному разі не повинні це применшувати. У разі неправильної оцінки це може призвести до гіршого результату. Але якщо діяти обережно, ситуацію можна зберегти під контролем», — зауважив британський генерал.

Читайте також: Російська ескалація: Таран зустрівся з тимчасовою повіреною у справах США

Водночас Ширрефф підкреслив, що остаточні наміри Путіна не відомі: «Ми не знаємо точно, чого Путін намагається досягти. Це спроба відвернути увагу через міжнародний тиск у ситуації з Навальним? Або це підготовка до завершення кримського проєкту? Або просто позування? Останню версію я вважаю малоймовірною. Це демонстрація сили, ми повинні це розуміти й намагатися виявити її елементи».

На думку британського генерала, Росія передислоковує війська ближче до України вдень, не ховаючись, щоб послати сигнал Заходу. «Це класичний прийом Путіна. Він хоче показати, що у нього є велика дубина, і він готовий її використовувати. Заходу обов'язково потрібно прийняти це до відома». При цьому Ширрефф вважає, що членство України в НАТО «зробило б війну Росії з НАТО неминучою». Однак відсутність України серед членів Альянсу не виключає демонстрації підтримки Україні й солідарності на двосторонньому рівні, допомоги в нарощуванні її власних можливостей. «Потрібно пам'ятати, що Росія поважає силу... Путін зневажає слабкість. Наприклад, план відправити американські фрегати в Чорне море і потім відкликати їх — це буде витлумачено як слабкість. Байден моргнув першим, і Путін це врахує», — вважає генерал.

Читайте також: Євросоюз не розглядає суверенітет України як розмінну монету - Маас

Намір Великої Британії відправити відправити в травні два військові кораблі в Чорне море на знак солідарності з Україною Ширрефф назвав символічним жестом. «Самі по собі два кораблі - це, в принципі, символічний жест. Ясно, що якщо ви розміщуєте кораблі в потенційно небезпечному районі, ви б хотіли прикрити їх з повітря. Таке прикриття може забезпечити "Королева Єлизавета" зі Середземного моря. Але я думаю, варто згадати, що сталося в Грузії в 2008 році, коли США відправили один корабель в Чорне море. Цього виявилося достатньо, щоб переконати Путіна зупинитися. Для цього не потрібно багато сили, але потрібно бути готовим протистояти Путіну. Про це йдеться», — зауважив він.

Читайте також: Британські бойові судна увійдуть в Чорне море у травні - ЗМІ

Ширрефф також висловив невдоволення реакцією Заходу на загрозу війни з боку Росії. «Боюся, відповідь буде такою: я не задоволений. Це (воєнна загроза з боку РФ — ред.) вимагає найрішучішої міжнародної відповіді, підкреслю — міжнародної. Я маю на увазі не тільки НАТО, а Захід у цілому, країни G7, створення міжнародної дипломатичної коаліції для переговорів і донесення до Путіна в найрішучіших виразах головного посилу — досі й ні кроку далі. Також це має включати створення списку можливих заходів у відповідь, що не досягають порогу війни, що б змусило Росію добре подумати про будь-яку форму нападу. Таку міжнародну коаліцію, звичайно, мають очолити США, тому що вони залишаються наймогутнішою державою. Америці слід говорити і з Китаєм, хоча КНР і Путін близькі, але ціна будь-якої авантюри в Україні повинна бути непідйомною для Росії», — пояснив генерал.

Читайте також: У Дуди кажуть, що Росія намагається зірвати надання Україні ПДЧ

Річард Ширрефф — відставний британський генерал, який прослужив близько 40 років. З 2011-го по 2014-й роки він обіймав посаду заступника командувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі. Вийшовши у відставку, він написав книгу-застереження «2017 Війна з Росією», в якій описав гіпотетичний сценарій конфлікту РФ і НАТО через Україну.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Криму продовжують знижуватися запаси води в місцевих водоймах. До 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води на півострів було припинене. Нині запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел. За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел призводить до засолення кримського ґрунту.

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, підкреслюючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

При цьому Збройні сили Російської Федерації останнім часом здійснюють нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, сході та півдні, а також в окупованому Криму. Крім того, зросла кількість випадків порушення перемир’я на сході України з боку збройних формувань РФ, є втрати серед бійців ЗСУ. Паралельно РФ веде пропагандистську кампанію на виправдання агресії проти України.

6 квітня також стало відомо, що, окрім стягування військ до українського кордону, Росія почала контрольну перевірку боєготовності армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-