За роки окупації кількість ЗМІ у Криму скоротилася на 80% — медіаекспертка

За роки окупації кількість ЗМІ у Криму скоротилася на 80% — медіаекспертка

Укрінформ
Кількість засобів масової інформації у Криму за сім років окупації скоротилася майже на 80%.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявила керівник Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ, директор інформаційного агентства QHA Гаяна Юксель, повідомляє Укрінформ.

"До окупації в Криму було 1800 ЗМІ, а у звіті ООН було зазначено взагалі 3000. Зараз цього нічого не залишилося. За останніми відомостями, це — близько 400 ЗМІ в АР Крим і приблизно стільки ж, трохи менше, в місті Севастополь, тому що Севастополь вони вважають окремим суб'єктом і статистику ведуть по ньому окремо", — поінформувала експерт.

При цьому, за її словами, на півострові не залишилося незалежних ЗМІ, оскільки інформаційна сфера дуже жорстко регулюється окупаційною владою.

"У Криму у 2014 році пройшла дуже чітка сегрегація за принципом "визнали — не визнали окупацію". Ось ті журналісти (на жаль, їх достатня кількість), які перекинулися на бік окупанта, і всі ЗМІ — вони дістали змогу для продовження діяльності в Криму. Всі ті, хто залишився на принципових засадах, відкрито говорив про те, що відбувається, називав речі своїми іменами, називав окупацію окупацією, диверсії — диверсіями, - всі ці журналісти були витиснуті з Криму", — сказала Юксель.

Читайте також: Українська влада має продумати алгоритм захисту журналістів, які працюють у Криму - експерт

Вона зазначила, що за останні сім років правозахисники зафіксували понад 500 порушень прав журналістів на території Криму. Основний їх масив припадає на 2014-2015 роки, проте й зараз такі факти непоодинокі.

"За деякими відомостями, понад 200 журналістів були змушені залишити територію півострова, тому що на них тиснули, погрожували, демонстрували кримінальні справи, які мали піти в хід, створювали умови для невиконання професійної діяльності. 12 ЗМІ виїхали з території Криму і продовжують свою діяльність на материковій частині України", — сказала Юксель.

Як повідомлялося, 10 березня в тимчасово окупованому Криму службовці ФСБ РФ затримали, а потім заарештували позаштатного працівника Радіо Свобода Владислава Єсипенка, який напередодні брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка.

12 березня Єсипенку інкримінували ч.1 ст. 223 КК РФ (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї), а також незаконне виготовлення боєприпасів. Рішенням Київського районного «суду» Сімферополя його взяли під варту на два місяці, до 11 травня.

До журналіста під час утримання в СІЗО Сімферополя блокувався допуск незалежних адвокатів.

6 квітня Єсипенко заявив, що до нього застосовували тортури російські силовики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-