У Криму окупанти позбавили волі за політичними мотивами 114 осіб – правозахисники

У Криму окупанти позбавили волі за політичними мотивами 114 осіб – правозахисники

Укрінформ
Станом на кінець березня, 114 осіб позбавлені окупантами волі в рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування у Криму.

Як передає Укрінформ, про це свідчить моніторинговий огляд Кримської правозахисної групи ситуації з правами людини у Криму за березень 2021 року.

«У березні загальна кількість жителів Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», - 74 людини. Ще п'ять осіб обмежені в переміщенні: троє знаходяться під наглядом і не можуть покинути окуповану територію, двоє - під домашнім арештом», - йдеться в огляді.

При цьому наголошується, що фігурантів цієї справи звинувачують у причетності до ісламських організацій або у пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними або екстремістськими, але не є такими з точки зору законодавства України.

Крім того, на кінець березня в ув'язненні перебувають 16 осіб (включаючи журналіста Владислава Єсипенка) у «справі українських диверсантів», яких ФСБ РФ під час затримання звинуватила «в підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві».

Також, за даними правозахисників, на кінець березня за звинуваченням в участі в батальйоні Номана Челебіджихана позбавлені свободи шість осіб.

За даними Кримської правозахисної групи, на кінець березня 2021 року в рамках переслідування «Свідків Єгови» у Криму були позбавлені волі п'ять осіб, ще четверо обмежені в переміщенні: троє перебувають під домашнім арештом, один - під підпискою про невиїзд.

Також в огляді йдеться про те, що окупанти застосовують тортури щодо ув'язнених. Зокрема, за інформацією Кримської правозахисної групи, журналіста Єсипенка, затриманого 10 березня 2021 року співробітники ФСБ катували електричним струмом і душили поліетиленовим пакетом з метою отримання необхідних слідству свідчень. І ці свідчення були також використані в постановочному інтерв'ю проросійському каналу «Крим 24».

Читайте також: Росія перекинула до окупованого Криму понад 50 штурмовиків

Як повідомляв Укрінформ, Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 15 квітня повідомив, що російські окупаційні адміністрації у Криму і в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) застосовують тортури для підтвердження своїх "звинувачень" проти незаконно затриманих українських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-