Грибок та клопи: Денісова обурена умовами тримання Яцкіна у СІЗО Сімферополя

Грибок та клопи: Денісова обурена умовами тримання Яцкіна у СІЗО Сімферополя

Укрінформ
Омбудсмен Людмила Денісова вимагає від уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової терміново вжити заходів з відновлення прав українського політв'язня Івана Яцкіна.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

“Після закінчення проведення досудового слідства по сфабрикованій справі за надуманим звинуваченням Івана Яцкіна у державній зраді країні-окупанту РФ його етапували на територію тимчасово окупованого Криму та помістили в СІЗО Сімферополя у камеру з нелюдськими умовами. У камерному приміщенні, що розташоване у підвалі, повна антисанітарія - на стінах грибок та цвіль, а також наявні гризуни та клопи”, - написала омбудсмен.

Читайте також: Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про політв'язнів та заблоковані КПВВ

Крім того, наголосила Денісова, у порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод керівництво СІЗО Сімферополя відібрало в нього частину одягу та харчових продуктів і всі ліки, у тому числі знеболювальні, чим позбавили його можливості лікувати захворювання серцево-судинної системи та наслідки від обмороження ніг.

Також Яцкіну відмовляють у побаченні з сім’єю – дружиною та 4 неповнолітніми дітьми, зокрема з дочкою, яка народилась, коли він перебував у незаконному ув’язненні на території РФ.

“Своїми незаконними діями керівництво СІЗО Сімферополя порушило права Івана Яцкіна на життя, на належні умови утримання та на повагу до приватного і сімейного життя, які закріплені статтями 2, 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктами 10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН”, - наголосила Денісова.

Читайте також: Денісова вимагає від РФ провести повне медобстеження політв'язня Приходька

Вона звернулася до Москалькової з вимогою терміново вжити заходів для відновлення прав громадянина України Яцкіна, зокрема забезпечити його належними умовами тримання, повернути особисті речі та ліки, надати побачення з сім’єю і невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Також Денісова просить верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович, голову ОБСЄ Анн Лінде, а також голову Європейського комітету з питань запобігання катуванням Алана Мітчела вжити відповідних заходів для відновлення порушених прав Яцкіна і сприяти звільненню усіх незаконно ув’язнених Росією громадян України.

Читайте також: В ОБСЄ шоковані повідомленнями про тортури журналіста Єсипенка в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня "суд" у тимчасово окупованому Криму почав розгляд "справи Яцкіна", обвинуваченого у державній зраді і співпраці з СБУ. За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, Яцкін нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з числа правоохоронців, "збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим". Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, "через мережу Інтернет, а також при особистих зустрічах зі співробітниками СБУ" він нібито передав їм ці дані, які становлять державну таємницю.

Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року і перебував у московському СІЗО "Лефортово". За словами адвоката Миколи Полозова, взимку цього року він отримав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття близько 40 хвилин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-