Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про політв'язнів та заблоковані КПВВ

Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про політв'язнів та заблоковані КПВВ

Укрінформ
Омбудсмен Людмила Денісова і заступниця держсекретаря США з питань демократії, прав людини та праці Кара МакДональд обговорили дотримання прав громадян на окупованих територіях

Як передає Укрінформ, про це Денісова написала у Фейсбуці.

Під час онлайн-зустріч омбудсмен висловила занепокоєння нарощуванням Росією військової потужності й тривалою агресією уздовж кордонів України, що призводить до порушення права на життя і безпеку людей.

За словами Денісової, на сході України із 7 контрольно-пропускних пунктів працюють два - «Станиця Луганська» та «Новотроїцьке». Через блокування КПВВ українці з тимчасово окупованих територій не можуть отримати пенсії та соцвиплати.

Читайте також: Денісова вимагає від РФ провести повне медобстеження політв'язня Приходька

Крім того, вона наголосила, що у незаконному ув’язненні на згаданих територіях досі утримуються 280 громадян, серед яких 44 військовослужбовці. 258 українських громадян вважаються зниклими безвісти. Росія за політичними мотивами переслідує 133 громадян України, з них 114 незаконно ув’язнені та перебувають у місцях несвободи на території РФ і тимчасово окупованого Криму.

Також Денісова повідомила, що на окупованих територіях, зокрема в Криму протягом останніх семи років фактично діє заборона на свободу слова. На журналістів тиснуть, піддають тортурам, незаконно затримують, проводять обшуки та погрожують. Підтвердженням тому є ситуація з незаконним затриманням у Криму журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка.

Уповноважений ВР повідомила про заходи, які вживаються для відновлення його прав та звільнення.

Читайте також: Кулеба обговорив із Міятович захист прав людини на тимчасово окупованих територіях

Також сторони обговорили стан додержання прав людини і громадянина в умовах пандемії COVID-19.

Денісова відповіла на питання МакДональд, які стосувалися дотримання прав представників національних меншин та проблемних питань, пов’язаних з запобіганням домашньому насильству.

Омбудсмен поінформувала, що наприкінці минулого року вона презентувала Спеціальну доповідь «Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні». Серед низки правових, соціальних, економічних проблем одним із ключових залишається питання доступу ромів до освіти.

Читайте також: На сході України через агресію РФ торік загинули 23 цивільні - Денісова

“Що стосується додержання прав представників ЛГБТІ-спільноти розповіла, що під час пандемії представники спільноти не можуть отримати інформацію про своїх партнерів в лікарнях, не можуть надати їх допомогу, здати для них кров, стати донорами. Поінформувала, що другий рік поспіль ми намагаємося зробити все для того, щоб парламент ухвалив законопроєкт про цивільне партнерство, яке стосується не тільки одностатевих пар, а й різностатевих, які живуть разом і теж не можуть реалізувати свої права”, - зазначила Денісова.

За її словами, пандемія COVID-19 загострила проблему домашнього насильства. Вона повідомила, що кількість звернень на урядову гарячу лінію, у поліції та органи соцзахисту зросла на 62%.

Як заявила Денісова, у своїй щорічній доповіді за 2019 рік рекомендувала Верховній Раді ратифікувати Стамбульську конвенцію. Зрушення в цьому напрямі вже є: разом з урядом, громадськими організаціями, за підтримки першої леді Олени Зеленської підготовлено законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції, і "ми в очікуванні внесення його до Верховної Ради", - наголосила Денісова і зауважила, що цей процес буде нелегким.

Читайте також: Захоплені храми та закриті школи: Денісова розповіла про репресії окупантів у Криму та ОРДЛО

Омбудсмен висловила вдячність заступниці держсекретаря за високу оцінку роботи уповноваженого ВР, а також за пропозицію продовжити двосторонню співпрацю у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.

17 березня Денісова вручила Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову щорічну доповідь Уповноваженого ВР з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні за 2020 рік.

Фото: Людмила Денісова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-