Кримський татарин створив унікальне мозаїчне панно і зареєстрував рекорд України

Кримський татарин створив унікальне мозаїчне панно і зареєстрував рекорд України

Фото
Укрінформ
У Рівному пройшла реєстрація нового рекорду України - унікального мозаїчного панно «Вишита Україна», яке створено з понад 350 тис. дрібних елементів, виконане з різних порід дерев та інкрустоване натуральним бурштином у авторстві кримського татарина, переселенця з Судаку Менана Менанова.

Про новий зареєстрований рекорд кореспонденту Укрінформу розповіла керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова.

«У нас, експертів, було складне завдання - порахувати всі елементи, з яких складається унікальне мозаїчне панно. Елементи, про які говорю, дійсно дуже маленькі - вони мають розмір два на два міліметри. Всього нами було нараховано 350 324 таких елементів», - розповіла Вєтрова.

За її словами, розмір самого панно - 126 на 126 сантиметрів. Підрахунок його елементів здійснювали так: спочатку рахували кількість елементів в квадраті, а потім число квадратів.

«Розміри квадратів були різними в залежності від того, де вони розташовані й чи мають елементи інкрустації. Наприклад, ближче до рамки кількість елементів була іншою. Якщо в квадраті був бурштин, число елементів також відрізнялося. Щоб не помилитися, підрахунок проводився двічі», - зазначила керівник Національного реєстру рекордів.

Унікальність роботи також у тім, що майстер використовував тільки натуральні матеріали.

«Жодних фарбників, лише натуральна деревина 12 порід: морений дуб, акація, горіх, шовковиця, падук, черешня, ялівець, вільха, граб, груша та ін. Це панно автор створював своїми руками і щоденною працею впродовж двох років», - розповіла Вєтрова.

За ії словами, аналогів такої роботи в Україні немає.

Читайте також: Рекорд України: альпіністка найшвидше піднялася на найвищий вулкан світу

«Вона дуже вражає - нічого подібного в даній номінації в Україні створено не було. Це авторська робота майстра, який взяв за основу зразки старовинної української вишивки, додаючи свої елементи. Це дійсно творча робота. Особливо приємно, що у кримського татарина, переселенця з Криму, така велика любов до України висловилася через його роботу, яку він назвав «Вишита Україна», - розповіла експертка.

Вона повідомила, що досягнення увійде до Національного реєстру рекордів в категорію «Мистецтво».

Як повідомляв Укрінформ, сумчанин Артем Гарін встановив три рекорди України із запам’ятовування числа Пі - назвав 23 тисячі цифр після коми числа Пі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-