За міжнародним правом кримчани не відповідатимуть за строкову службу в армії РФ – адвокат

За міжнародним правом кримчани не відповідатимуть за строкову службу в армії РФ – адвокат

Укрінформ
Жителі Криму, які у період окупації півострова проходили строкову службу в російській армії і не виконували злочинних наказів, з погляду міжнародного права не мусять нести за це відповідальність.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів російський адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

За словам Полозова, кримчанам, які відслужили в російській армії як солдати-строковики і не виконували жодних злочинних наказів, нічого не загрожує з точки зору міжнародного права.

"Тому що призовники — це завжди підневільні люди", — пояснив він.

Однак, наголосив адвокат, якщо людина йде в армію за контрактом і здійснює злочини проти України та її громадян, то щодо неї може бути передбачена відповідальність, зокрема кримінального характеру. Тому що контрактник підписує необхідні угоди, має договірні зобов'язання.

Читайте також: Кулеба - главі МЗС Франції: Ця ескалація містить елемент, якого ми раніше не спостерігали

Юрист наголосив, що згідно з міжнародним правом, призов кримчан до лав російської армії є прямим порушення статті 51 Четвертої Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту на окупованій території здійснювати призов для відбування військової служби у своїй армії або іншим чином залучати до військової діяльності осіб, які перебувають на окупованій території.

Адвокат також наголосив, що призовників-кримчан можуть розподілити у будь-який підрозділ армії РФ. "Йдеться про те, що їх примусово будуть вивозити з території півострова на материк, що є ще одним порушенням Четвертої Женевської конвенції. І служити вони будуть там, куди їх розподілять. Якщо Росія буде вести якісь війни, у кримчан є великий шанс опинитися на цих війнах за межами Росії, зокрема", — пояснив Полозов.

Читайте також: Кримчани у соцмережах обговорюють перекинутих Росією «зелених чоловічків»

При цьому, наголосив він, ухилення від служби їм загрожує кримінальним переслідуванням.

"Відмова від призову трактується російською владою як кримінальний злочин, а саме стаття 328 КК РФ "Ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби"... За цією статтею максимальне покарання за ухилення від призову на військову службу становить до двох років позбавлення волі", — каже адвокат.

За його словами, кримчани призовного віку можуть уникнути призову, виїхавши на материкову частину України. Однак такі дії також можуть бути розцінені владою РФ як спроба ухилення. "І будь-які несприятливі наслідки теж можуть бути", — зазначив Полозов.

Як повідомлялося, 1 квітня 2021 року Росія розпочала чергову призовну кампанію. МЗС України висловило рішучий протест проти призову Російською Федерацією на військову службу громадян України, які проживають в окупованому Криму, назвавши дії Москви воєнним злочином.

Починаючи з 2015 року російська окупаційна адміністрація провела на окупованому півострові 12 призовних кампаній, незаконно призвавши близько 28 тисяч осіб.

Фото: 24tv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-