Фігуранти «ялтинської справи» готують скарги до Верховного суду РФ

Фігуранти «ялтинської справи» готують скарги до Верховного суду РФ

Укрінформ
Фігурантам ялтинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» призначили дату розгляду касаційної скарги на винесений їм російським судом вирок. Засідання відбудеться 13 травня у Верховному суді РФ.

Про це з посиланням на дружину Емір-Усеїна Куку повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Політв'язень і засуджений на 12 років правозахисник, фігурант ялтинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку повідомив, що розгляд його касаційної скарги на вирок відбудеться 13 травня у Верховному суді РФ в Москві. Цього ж дня розглянуть скарги інших засуджених кримських мусульман, які разом із ним проходять у кримінальній справі - Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Арсена Джеппарова, Рефата Алімова і Мусліма Алієва», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Політв'язню Абдуллаєву продовжили перебування в ШІЗО ще на 15 діб

Як розповіла Кримській солідарності дружина політв'язня Мер'єм Куку, Емір-Усеїн зв'язався з нею через тюремний зв'язок «Зона-Телеком», поділившись новиною про розгляд касаційної скарги, що має відбутися. Зараз він перебуває у виправній колонії №16 в місті Салават Республіки Башкортостан.

Повідомляючи про стан свого здоров'я, політв'язень зазначив, що, найімовірніше, перехворів на коронавірус, оскільки втратив нюх саме в той період, коли в їх колонії від коронавірусу загинула людина.

Тюремники після цього виділили приміщення для лазарету, але на скарги Емір-Усеїна Куку лікарі не звернули уваги, відправивши його назад в камеру.

Читайте також: Відправленому до психлікарні кримському бізнесмену окупанти забороняють читати Коран

За словами Мер'єм, чоловіка також турбує біль у суглобах, а в коліні у нього зафіксували новоутворення, яке розвивається вже два роки.

«Їм вдалося добитися УЗД в ростовському СІЗО, але на цьому медпослуги закінчилися. Імовірно, це кіста», - сказала дружина правозахисника.

Як повідомлялося, 11 лютого 2016 року в будинок сім'ї Куку в Кореїзі (Велика Ялта) увірвалися силовики і провели обшук, після якого Емір-Усеїна затримали за обвинуваченням у причетності до діяльності Хізб ут-Тахрір. Організація заборонена в Росії з 2003 року, але відкрито діє в Україні та інших країнах світу.

Читайте також: Справа Гафарова: «Суд» визнав незаконними дії кримських тюремників

12 листопада 2019 року в Ростові-на-Дону відбулося заключне судове засідання щодо фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», на якому було винесено вирок про покарання у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк: Алієву Мусліму Нурієвичу - 19 років, Бекірову Інверу Небієвичу - 18 років, Сіруку Вадиму - 12 років, Алімова Рефату - 8 років, Джеппарову Арсену - 7 років, Куку Емір-Усеїну - 12 років. Всім - з обмеженням волі на термін 1 рік. Військовий апеляційний суд міста Власиха в Московській області 25 червня 2020 року залишив вирок чинним.

На думку адвокатів, які працюють з цією категорій справ, протягом усього слідства і суду не були надані адекватні докази вини і причетності підсудних до терористичних актів або насильства, а заарештовані кримські татари обвинувачуються і засуджуються до різних термінів у колонії суворого режиму лише на підставі того, що відвідували релігійні зібрання, читали релігійну літературу і обговорювали соціально-політичні теми.

Front Line Defenders і Amnesty International виступили із заявою на підтримку кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку. Його вирок вважають «явним зловживанням у застосуванні антитерористичного законодавства, спрямованим на залякування правозахисників, які працюють в Криму».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-