18 років колонії замість 19: суд у Росії «пом'якшив» вирок власнику телеканалу ATR

18 років колонії замість 19: суд у Росії «пом'якшив» вирок власнику телеканалу ATR

Укрінформ
Російський суд, розглянувши апеляційні скарги у "справі Ленура Іслямова", змінив вирок власнику телеканалу ATR - замість 19 років позбавлення волі йому призначено 18 років колонії суворого режиму.

Про це в Фейсбуці написав адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

"Тепер вирок звучить так: визнати винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 208, п. "а,б" ч. 2 ст. 281 КК України та призначити покарання у вигляді 18 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, а також 1 рік обмеження волі", - повідомив Полозов.

Оскаржуючи винесене кримським "судом" обвинувачення у "створенні збройного формування", адвокат як основний аргумент вказав на те, що це формування діяло на території РФ.

"Зокрема, кваліфікуючи дії Іслямова за ч. 1 ст. 208 КК РФ, суд невірно застосував норму кримінального закону. Відповідальність за створення збройного формування настає тільки в разі його створення на території РФ, якщо це формування не передбачене федеральним законом", - прокоментував Полозов.

Що стосується звинувачення в диверсії, зазначив адвокат, то причетність Іслямова до пошкодження електроопор судом не доведена.

"Про причетність Ленура Іслямова до цього діяння. Суд першої інстанції поклав в основу вироку покази свідка Абдулвалієва (який відмовився на суді від первісних показів)... Також суд послався на покази засекреченого свідка Мамутова, який нібито бачив Іслямова в темряві в полі на відстані 20- 50 метрів, упізнав його в світлі фар проїжджаючих автомобілів і нібито чув, як Іслямов каже, що треба підривати опори", - написав Полозов.

Однак, за його словами, засекречений свідок у своїх показах вказав неправильно день.

"Дві опори були підірвані напередодні, а ще дві - за день, коли свідок Мамутов поїхав до Криму. Тобто бачити він нічого не міг в принципі", - вважає захисник Іслямова.

Що стосується основного доказу сторони обвинувачення - показів пранкерів і зроблених ними записів розмов, то, за словами Полозова, в суд вони так і не прийшли, а в їхніх показах, які оголосили в суді, нічого про причетність Іслямова до вибуху опор немає.

Крім того, адвокат зазначив, що обвинувачення в публічних закликах до порушення територіальної цілісності РФ в грудні 2020 року, які висуваються його підзахисному, Держдумою частково декриміналізовані.

Адвокат поінформував, що оскарження вироку Іслямова відбудеться відразу після того, як захистом буде отриманий повний текст апеляційної ухвали.

За його словами, "вже відкрита опція звернення зі скаргою до ЄСПЛ, але також можна звернутися в порядку суцільної касації до Верховного суду РФ".

Читайте також: Правозахисник: «суди» у Криму торік ув’язнили 24 особи, десять вироків – від 12 до 19 років

Нагадаємо, 10 грудня 2020 року так званий Верховний суд в окупованому Криму засудив Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

При цьому, термін відбування покарання "суд" постановив рахувати "з того моменту, коли Ленур Іслямов буде затриманий на території Російської Федерації або підданий екстрадиції з території іншої держави".

Ленур Іслямов обвинувачувався у створенні збройного формування, не передбаченого федеральним законом (ч. 1 ст. 208 КК Росії), у вчиненні диверсії (енергетичної блокади Криму), організованої групою із заподіянням значної майнової шкоди (п.п. "а", "б" ч. 2 ст. 281 КК Росії), а також в шести епізодах публічних закликів до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії з використанням засобів масової інформації (ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1 КК Росії).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-