Захоплені храми та закриті школи: Денісова розповіла про репресії окупантів у Криму та ОРДЛО

Захоплені храми та закриті школи: Денісова розповіла про репресії окупантів у Криму та ОРДЛО

Укрінформ
В окупованому Криму з 49 українських православних організацій, які діяли там на початок окупації, наразі залишилися лише шість, а також лише одна школа, яка може проводити навчання українською.

Про це омбудсмен Людмила Денісова поінформувала під час презентації своєї щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні за минулий рік, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Із 49 українських православних організацій, які діяли на початок окупації на Кримському півострові, через репресії РФ залишилися лише 6. Десятки храмів були захоплені окупаційною владою, а релігійні організації “Хізб ут-Тахрір”, “Свідки Єгови” - оголошені терористичними та екстремістськими. У мечетях встановлюється відеоспостереження, а віряни отримують покарання за читання Корану та релігійні пісні”, - уточнила український омбудсмен.

Читайте також: Відправленому до психлікарні кримському бізнесмену окупанти забороняють читати Коран

Як зазначила Денісова, на окупованому сході України більшість релігійних громад припинили своє існування, а храми були захоплені.

Вона поінформувала, що упродовж минулого року провела низку зустрічей з представниками Моніторингової Місії ООН, ОБСЄ, Міжнародного Червоного Хреста; на сесіях Ради ООН та під час доповіді Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини ця інформація була доведена.

“На окупованому Кримському півострові лише одна школа у Феодосії може проводити навчання українською мовою, проте відповідні викладачі у ній відсутні. А окупаційна влада у Донецькій і Луганській областях вилучила вивчення української мови зі шкільних навчальних програм”, - поінформувала український омбудсман.

Читайте також: В ОРДЛО нещадно брешуть людям, створюючи там умови гетто – Кравчук

Денісова зазначила, що привернула увагу міжнародної спільноти до порушень мовних прав на окупованих територіях під час виступу на слуханнях Комітету з питань рівності і дискримінації ПАРЄ у жовтні минулого року.

Окремо вона уточнила, що за її рекомендаціями, наданими Держкомтелерадіо, торік рішенням уряду було надано додаткове фінансування телеканалу АТР, яке здійснює мовлення кримськотатарською та українською мовами на кримському півострові.

“Такому каналу дуже потрібна державна допомога”, - зазначила Денісова.

Читайте також: У Криму вимагають покарати вчителя за розповідь про кримських татар-«зрадників»

Як повідомлялося, 2 березня заступник глави Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко заявив, що Мінреінтеграції звертатиметься до Верховної Ради щодо фінансування телеканалу ATR.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-