Кулеба радить українцям зберігати документи на земельні ділянки в Криму

Кулеба радить українцям зберігати документи на земельні ділянки в Криму

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба порадив співвітчизникам, які мають земельні ділянки в тимчасово окупованому Криму, обов’язково зберігати документи на право власності для відновлення своїх прав після деокупації півострова.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба під час онлайн-брифінгу в п’ятницю.

Він зазначив, що указ російського президента про заборону володіти землею "іноземним громадянам є продовженням політики утисків та витіснення громадян України з окупованого півострова з паралельним зросійщенням Криму".

У цьому контексті очільник МЗС нагадав, що в історії Російської імперії вже була подібна спроба, коли з Криму під різними приводами витіснялися кримські татари.

Читайте також: ЄС не визнає указу Путіна про заборону володіти землею в окупованому Криму

«Але ці спроби є завідомо провальними, і це доведено історією. Тому, що б не робила Росія, Крим все одно повернеться, і всі акти, які були ухвалені Російською Федерацією за роки окупації, просто зникнуть в історії. Права законних власників на земельні ділянки, безумовно, будуть відновлені після відновлення суверенітету нашої держави в Криму. Зараз дуже важливо, щоб власники земельних ділянок максимально зберігали всі документи, які підтверджують право їхньої власності, та будь-які документи, які нав’язуватиме їм РФ на їх заміну», - сказав Кулеба.

Читайте також: Примус до громадянства РФ: правозахисники прокоментували вилучення землі у українців в Криму

Він додав, що МЗС відразу після виходу указу Путіна виступило із заявою, поінформувало про нього партнерів, і Європейський Союз уже відреагував на цю ситуацію.

«Ще один крок, який ми робимо, - питання позбавлення українців права власності на земельні ділянки в Криму ми додали до переліку питань, які будуть у фокусі уваги Кримської платформи», - зазначив міністр.

Насамкінець він зауважив, одномоментного рішення для цієї проблеми немає, але воно «обов’язково буде знайдене і всі права будуть відновлені».

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму з 20 березня почав діяти указ президента Росії Путіна про заборону володіти землею "іноземним громадянам", за визначенням законів держави-окупанта. Обмеження, зокрема, введено в Євпаторії, Керчі, Ялті, Судаку. Під заборону не потрапили землі в Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах.

Водночас, станом на квітень 2020 року, понад 11 тисяч ділянок, які підпадають під його дію, належали «іноземцям», більшість з яких - громадяни України.

Президент Володимир Зеленський 24 березня затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Документ був схвалений Радою національної безпеки й оборони України 11 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-