Захоплений у Криму «Чорноморнафтогаз» намагався купити обладнання попри санкції

Захоплений у Криму «Чорноморнафтогаз» намагався купити обладнання попри санкції

Укрінформ
В окупованому Криму захоплене після анексії підприємство «Чорноморнафтогаз» через введені проти нього санкцій не змогло закупити імпортне обладнання.

Про це повідомляє Крым.Реалии, передає Укрінформ.

«Захоплене у Криму після анексії півострова підприємство «Чорноморнафтогаз» через накладені на нього санкції не змогло закупити іноземне обладнання і наростити видобуток на глибоководному шельфі», - повідомляє Крим.Реаліі з посиланням на гендиректора новоствореного на материковій Україні державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» Світлану Нєжнову.

Читайте також: Суд визнав недійсним договір, який завдав 9 мільйонів збитків Чорноморнафтогазу

За її словами, привласнений РФ Чорноморнафтогаз ще на початку 2015 року було внесено до міжнародних санкційних списків, що стало на заваді його нормальній діяльності, оскільки підприємство завжди працювало на обладнанні іноземного виробництва.

«В Україні ми чотири роки вели переписку з усіма правоохоронними органами, у тому числі СБУ, щоб включити фейковий Чорноморнафтогаз в українські санкційні списки. Ці звернення увінчалися успіхом у 2018 році. У травні 2021-го закінчувалися ті санкції, але нам навіть не треба було додатково готувати звернення, щоб продовжити їх», - розповіла гендиректор Чорноморнафтогазу.

Вона підкреслила, що на даний час проти захопленого окупантами підприємства підтримуються всі раніше введені міжнародні обмеження, завдяки яким фейковий Чорноморнафтогаз не зміг закупити іноземне обладнання і наростити видобуток на глибоководному шельфі, як планувалося 2016 року.

Раніше повідомлялося, що Президент Володимир Зеленський своїм указом від 24 березня 2021 року ввів санкції проти 26 іноземців і 81 юридичної особи. У новому списку санкцій виявився також ряд компаній, зареєстрованих в окупованому Криму, у тому числі Чорноморнафтогаз, Кримгеологія, Массандра.

Читайте також: Прокуратура АРК підтвердила захоплення окупантами вишок «Чорноморнафтогазу»

Як відомо, в 2014 році бурові установки, флот та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені російськими окупантами, внаслідок чого НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над кримським підприємством. Пізніше ДАТ «Чорноморнафтогаз» було новостворено на материковій частині України.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи у Криму. Нафтогаз ініціював свій позов, грунтуючись на угоді між Кабміном України і урядом Росії про сприяння, здійснення та взаємний захист інвестицій.

У 2017 році компанія «Нафтогаз України» подала позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 мільярдів доларів збитків від втрати активів в результаті анексії Криму.

Суд при Постійної палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив, що Росія винна у втраті кримських активів НАК «Нафтогаз України».

У грудні 2020 року Нафтогаз зажадав стягнути з Росії збільшену у півтора рази суму збитків за захоплення майна Чорноморнафтогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-