Суд РФ не знайшов «заклики до тероризму» у стенограмах аудіозаписів розмов кримських татар

Суд РФ не знайшов «заклики до тероризму» у стенограмах аудіозаписів розмов кримських татар

Укрінформ
У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону у представлених звинуваченнях стенограм аудіозаписів, які нібито доводять "причетність до тероризму" фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", жодних закликів до насильницьких дій не виявлено.

Про це йдеться у відео, опублікованому в Фейсбуці Кримської солідарності, передає Укрінформ.

"Було досліджено протоколи огляду цифрових дисків, на яких було зафіксовано аудіозаписи, зокрема, стенограми цих записів. Їх зміст зводився до обговорення релігійних, політичних та історичних тем. Жодних закликів до здійснення будь-яких насильницьких дій у даних стенограмах не міститься", - повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов.

За його словами, чергова "кримськотатарська п'ятірка", до складу якої включили фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Ремзі Бекірова, Різу Ізетова, Шабана Умерова, Раїма Айвазова, Фархода Базарова, "сповнена сил для того, щоб доводити в суді свою невинність і абсурдність пред'явленого їм обвинувачення".

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року в Криму проходили наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман, які проживають у селищах Сімферопольського району Кам'янка, Строганівка, Біле. На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОНу, Росгвардіі, поліції, ДПС.

Читайте також: «Справа» Єсипенка: на засідання «суду» у Криму журналіста не доставили

Було затримано понад 20 кримськотатарських громадських активістів - Руслана Сулейманова, Аліма Карімова, Рустема Шейхалієва, Меджіта Абдурахманова, Яшара Муедінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різа Ізетова, Іззета Абдуллаєва, Асана Яніка, Шабана Умерова, Меджіта Абдурахманова, Тофіка Абдулгазієва, Сейтвелі Сейтабдієва, Рустема Сейтхалілова, Акима Бекірова, Фархода Базарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртаза, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Ескендера Сулейманова, Енвера Аметова, Владлена Абдулкадирова і Раїма Айвазова.

Більшість із них є учасниками правозахисного об'єднання Кримська солідарність. Четверо перебувають у розшуку.

Вони звинувачуються у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною, але діючої без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-