Євросоюз засудив рішення Путіна позбавити «неросіян» права власності на землю в Криму

Євросоюз засудив рішення Путіна позбавити «неросіян» права власності на землю в Криму

Укрінформ
Європейський Союз засудив указ президента Росії Володимира Путіна, що заперечує право на володіння землею мешканцям Криму і Севастополя, які є «негромадянами» РФ.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься у заяві речника ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«20 березня 2021 року, через рік після ухвалення, набув чинності указ російського президента, що додає більшу частину Криму і Севастополь до переліку прикордонних територій Російської Федерації, у яких негромадянам Росії не дозволено мати власність на землю. Європейський Союз не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією, що є очевидним порушенням міжнародного права. Таким чином, ЄС не визнає цей указ та вважає його введення в дію ще однією спробою силоміць інтегрувати незаконно анексований Крим в Росію», - йдеться у документі.

В заяві ЄС ще раз підтвердив сталу позицію, що Крим є частиною України. У цій частині російський декрет також є порушенням міжнародного гуманітарного права, оскільки є ще одним кроком по нав’язуванню російського громадянства мешканцям півострова. Це спричиняє свавільне позбавлення людей власності.

«Європейський Союз закликає Росію зупинити всі порушення міжнародного законодавства на Кримському півострові. Європейський Союз є непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - стверджується у документі.

Як йдеться у заяві речника, ЄС підтримує дипломатичні зусилля України, спрямовані на відновлення територіальної цілісності, і буде продовжувати політику невизнання незаконної анексії Кримського півострова, в тому числі – шляхом застосування обмежувальних заходів.

Читайте також: Венеційська комісія не побачила логіки в конституційному «обнуленні» Путіна

Як повідомлялося, 20 березня 2021 року на більшій частині Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, тимчасово окупованих Росією, набрав чинності російський указ про заборону іноземним громадянам володіти землею, який більшою мірою торкнувся громадян України, що відмовилися від отримання паспортів РФ.

Указ президента РФ Путіна було підписано 20 березня 2020 року. Відповідно до нього більшість районів Криму були включені до «переліку прикордонних територій, де іноземці не можуть володіти землею».

Обмеження накладаються на володіння землею в 19 муніципальних утвореннях Криму (всього їх 25). Серед них - Євпаторія, Керч, Ялта, Судак. Заборона на володіння іноземцями землі також поширюється на 12 муніципалітетів Севастополя. Під заборону не потрапило володіння землею у Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-