У Криму з 49 парафій ПЦУ залишилося п'ять — Моніторингова місія ООН

У Криму з 49 парафій ПЦУ залишилося п'ять — Моніторингова місія ООН

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму порушується право на свободу віросповідання, тривають переслідування Православної церкви України (ПЦУ) і послідовників Свідків Єгови, а із 49 парафій ПЦУ залишилося лише п'ять.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" розповів представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Віталій Хилько, повідомляє Укрінформ.

"У 2020 році кількість парафій скоротилася з 49, які діяли до окупації, до 5 парафій на даний час, а кількість священнослужителів даної церкви — з 22 до 4-х", — повідомив він.

Як зазначив Хилько, в окупованому Криму можуть діяти тільки ті релігійні організації, церкви, які отримали місцеву реєстрацію. А Кримській єпархії ПЦУ відмовляють у перереєстрації за формальними підставами. У зв'язку з цим істотно скоротилося число парафій та кількість священнослужителів ПЦУ. За його словами, також ПЦУ може втратити свої найбільші культові споруди в Криму.

"Мова йде про виселення парафій в Сімферополі та про знесення приміщення церкви в Євпаторії. По двох таких справах вже винесені "судові рішення", — додав Хилько.

Читайте також: МЗС відреагувало на указ Путіна про позбавлення українців права власності на землю в Криму

ВІн також розповів, що послідовнків Свідків Єгови окупаційна влада продовжує переслідувати за звинуваченнями в екстремізмі.

"У 2020 році як мінімум двоє осіб відбували покарання вже в Російській Федерації, після їх депортації з Криму. Це ми говоримо про жителів Криму. В цілому у 2020 році послідовники Свідків Єгови піддавалися переслідуванню, в їх будинках проходили обшуки. За рік було задокументовано 19 таких обшуків. А в жовтні 2020 року мінімум чотирьох осіб затримали на території Криму за звинуваченням у зв'язках зі Свідками Єгови", — повідомив Хилько.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія розгорнула машину з протидії Кримській платформі з метою її дискредитації та запобігання участі в інавгураційному саміті представників інших країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-