ФСБ оголосила заарештованого в Криму журналіста Єсипенка «шпигуном»

ФСБ оголосила заарештованого в Криму журналіста Єсипенка «шпигуном»

Укрінформ
Заарештованого в тимчасово окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не виключають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

Про це в Укрінформі на брифінгу «Бути журналістом - не злочин» повідомила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, передає кореспондент агентства.

«Перше звинувачення, яке йому оголосили публічно, це зберігання зброї, але зараз уже відомо, що закидають ще й шпигунство, розвідувальну діяльність на користь спецслужб України», - сказала Скрипник.

За її словами, подібні звинувачення - стандартна практика, коли журналістська та громадська діяльність трактується ФСБ, як шпіонаж або розвідувальна діяльність, і людей незаконно позбавляють свободи.

Читайте також: Комітет захисту журналістів вимагає звільнити затриманого у Криму Єсипенка

Вона повідомила, що є підтвердження від головного офісу Радіо Свобода і проєкту «Крим.Реаліі» про те, що Єсипенко був позаштатним журналістом, висвітлював соціальні проблеми Криму і під час допиту в ФСБ він не спростовував цей факт.

Як розповіла правозахисниця, вчора підконтрольні Кремлю ЗМІ опублікували так зване інтерв'ю, а по суті - постановочний допит, що проводив чоловік, який представився журналістом на прізвище Крючков.

«Сюжет починається зі слів, що американський підрозділ «Радіо Свобода» замовив Владиславу Єсипенку сюжети проти Російської Федерації, що говорить про політичні підстави переслідування журналіста. Все інтерв'ю, по суті, про те, що Владислав займався суто журналістською діяльністю - знімав відео і передавав до редакції, а пропагандистський журналіст називає це шпигунською діяльністю», - зазначила Скрипник.

На її думку, відносно Єсипенка застосовуються незаконні методи слідства, зокрема, до нього двічі не допустили адвокатів, з якими його родина уклала договори.

«По суті, його ховають, щоб він не отримав правового захисту, що також свідчить про політичний характер «справи Єсипенка», - підкреслила правозахисниця.

Вона зазначила, що адвокат журналіста за призначенням Віолетта Сінеглазова не перший раз виступає на стороні слідства в політично мотивованих справах, коли її підзахисним висувають шпигунство або співпрацю з СБУ.

Читайте також: США назвали арешт журналіста Єсипенка в окупованому Криму політичним

«Вона завжди представляє інтереси не людини, а слідства. Вона, по суті, тисне на людину, щоб він зізнався в тому, що хоче ФСБ», - сказала Скрипник.

Керівник КПГ не виключає, що ФСБ використовує до Єсипенка не тільки психологічний, а й фізичний тиск.

«Не виключено, що до нього застосовуються тортури. В опублікованому відео є моменти, які вказують на те, що на нього тиснуть не тільки психологічно, а й фізично. Це можуть бути тортури, використання препаратів і так зване катування безсонням, коли людина не спить кілька ночей, і її потім змушують говорити те, що від неї хоче почути слідство», - зазначила правозахисниця.

Як повідомлялося, 10 березня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ затримали мешканку Алушти Єлизавету Павленко і уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка, які напередодні брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка. Згодом жінку відпустили, а Єсипенка відвезли в невідомому напрямку. 12 березня стало відомо, що «суд» у Сімферополі ухвалив рішення взяти журналіста під варту на 2 місяці, до 11 травня.

Українцю інкримінували ч.1. ст. 223-1 КК РФ (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї), а також незаконне виготовлення боєприпасів.

Читайте також: Правозахисники вимагають звільнити затриманого у Криму українця Єсипенка

15 березня дружина Єсипенка Катерина повідомила, що незалежний адвокат Еміль Курбедінов не зміг потрапити до її чоловіка. За її словами, слідчий заявив, що Владислав нібито підписав відмову від його послуг. Аналогічна ситуація була після того, як потрапити до Єсипенка намагався адвокат Олексій Ладин.

Пізніше стало відомо, що затриманий ФСБ «український агент» Єсипенко виявився журналістом-фрілансером Радіо Свобода (проєкт «Крим. Реалії»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-