Політв'язням Кремля не дали на «суді» свідчити кримськотатарською мовою - Денісова

Політв'язням Кремля не дали на «суді» свідчити кримськотатарською мовою - Денісова

Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє про порушення процесуальних прав незаконно утримуваних Росією кримських татар Ремзі Бекірова, Ризи Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова під час учорашнього судового засідання у Ростові-на-Дону (РФ).

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Вчора під час судового засідання грубо порушили процесуальні права кримських татар Ремзі Бекірова, Ризи Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова, які незаконно звинувачуються окупаційною владою в скоєнні кримінальних злочинів, а саме участі в організації «Хізб ут-Тахрір», - написала Денісова.

Зокрема, за її словами, в порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод «нашим співгромадянам було відмовлено у можливості надавати покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача, через що їх відсторонили від участі в процесі та видалили із залу суду».

Читайте також: Кримський політв'язень Айвазов розповів в ростовському суді про тортури і погрози

Як наголосила Денісова, згідно з російським законодавством, а саме - пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють.

Омбудсмен звертається до судової колегії Південного окружного військового суду у Ростові-на-Дону з вимогою забезпечити додержання процесуальних прав незаконно утримуваних громадян України під час наступних судових засідань з метою ефективного юридичного захисту.

«Також звернуся з офіційною заявою до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ щодо притягнення до відповідальності суддів, які порушили права українських політв'язнів», - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня у суді в Ростові-на-Дону розглядали кримінальні справи стосовно фігурантів алуштинської та другої сімферопольської груп «справи Хізб ут-Тахрір».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-