Правозахисники вимагають звільнити затриманого у Криму українця Єсипенка

Правозахисники вимагають звільнити затриманого у Криму українця Єсипенка

Укрінформ
Російська влада має звільнити затриманого 10 березня в окупованому Криму громадянина України Владислава Єсипенка.

Про це йдеться у заяві українських правозахисників, яку оприлюднила 16 березня Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

"Ми, представники правозахисних організацій, засуджуємо політично мотивоване затримання Владислава Єсипенка у тимчасово окупованому Криму у зв’язку з його громадянською позицією та вимагаємо від влади РФ: негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації; припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією та висловлення своїх поглядів; негайно припинити використання кримінального законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя", - йдеться у зверненні.

Як наголошується, нині Єсипенко позбавлений права на захист, оскільки до нього не допускають незалежних адвокатів. Натомість призначена Єсипенку без його згоди адвокат Віолетта Синєглазова неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, "захищаючи не підзахисного, а інтереси слідства".

На думку правозахисників, факти можуть свідчити про застосування до Єсипенка незаконних методів слідства, включаючи фізичне і психологічне насильство.

Читайте також: У Криму не пускають адвоката до українця, який брав участь у акції до дня народження Шевченка

Правозахисники звернулися до міжнародних організацій і урядів демократичних держав із закликом вимагати від Росії інформацію про місцеперебування Владислава Єсипенка, його стан здоров'я, а також допустити до нього незалежних адвокатів. Крім цього, у зверненні міститься заклик до міжнародної спільноти засудити політичне переслідування українських активістів в анексованому Криму та посилити санкції проти РФ.

Правозахисники також звернулися до Президента України, Верховної Ради, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Прокуратури АРК і міста Севастополя із закликом "забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі та переслідування Владислава Єсипенка і всіх фактів грубих порушень фундаментальних прав людини в тимчасово окупованому Криму".

Водночас, як повідомляє проєкт Крим.Реалії, у ФСБ РФ 16 березня заявили, що Владислава Єсипенка затримали за нібито збір інформації "в інтересах спецслужб України". За версією російських силовиків, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".

При цьому у російському силовому відомстві посилаються на свідчення Єсипенка, в яких він нібито повідомив, що збирав інформацію "в інтересах спецслужб України за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України полковника Кравчука".

Як повідомлялося, 10 березня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ затримали жительку Алушти Єлизавету Павленко та уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка, які напередодні брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка. Згодом жінку відпустили, а Єсипенка відвезли у невідомому напрямку.

12 березня стало відомо, що "суд" у Сімферополі ухвалив узяти Єсипенка під варту на 2 місяці, до 11 травня. Українцю інкримінують ч.1. ст. 223-1 КК РФ (Незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а також незаконне виготовлення боєприпасів).

15 березня дружина Єсипенка Катерина повідомила, що незалежний адвокат не зміг потрапити до її чоловіка. За її словами, слідчий заявив, що Владислав нібито підписав відмову від послуг адвоката Еміля Курбедінова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-