Джапарова — про «референдум» у Криму: Росія вдається до гібридних методів уже багато років

Джапарова — про «референдум» у Криму: Росія вдається до гібридних методів уже багато років

Інфографіка
Укрінформ
Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявляє, що Росія багато років вдається до гібридних методів для підриву архітектури глобальної безпеки, побудованої на засадничих міжнародних документах і нормах міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це Джапарова написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Вже багато років Росія вдається до гібридних методів, якими порушує стабільність та підриває державність і суверенітет сусідніх з нею країн. Збройні конфлікти, фейкові "народні волевиявлення", уведення або підтримка окупаційних сил - набір інструментів давно відомий. В такий спосіб Росія підриває архітектуру глобальної безпеки, побудовану на засадничих міжнародних документах та нормах міжнародного права", - наголосила Джапарова.

Читайте також: Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів

За її словами, 16 березня 2014 року Російська Федерація організувала так званий "референдум" у Криму, який відбувався в умовах захоплення російськими військовими та спецслужбами всієї критичної інфраструктури півострова, а також тотального контролю над всіма каналами інформації.

"Я пам’ятаю цей день. Маленька кімната ГТРК Крим вщент забита людьми, камерами, штативами та один єдиний вузенький прохід до "сцени", де окупанти давали брифінги щодо перебігу "референдуму". В якійсь момент молодик зі штативом розташувався прямісінько на цій смузі та почав зйомку. До нього підійшов іноземний журналіст, ледь промовляючи російською мовою, чемно попросив не блокувати прохід. Молодик грубо та різко сказав: "это уже моя земля и не тебе мне рассказать, где я могу снимать, а где не могу!", - розповіла Джапарова.

Вона наголосила, що "була в стані оніміння ще кілька хвилин, бо засвідчила цю картину в метрі від події. 

Читайте також: У МінТОТ назвали одне з найбільших завдань до «Кримської платформи»

Але саме тоді відчула та зрозуміла, що відбулось в Криму. "Народне волевиявлення" відбувалося в умовах захоплення російськими військовими та спецслужбами всієї критичної інфраструктури півострову, а також тотального контролю над всіма каналами інформації".

Як заявила перша заступниця очільника МЗС, "сценарій "Референдум", до речі, активно використовувався Російською Федерацією і раніше".

Джапарова також розмістила у дописі відповідну інфографіку.

Читайте також: У МЗС відкрили виставку, присвячену дітям кримськотатарських політв'язнів

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України закликало Російську Федерацію не займатися політичним булінгом, і нагадало, що жодного статусу в Криму, окрім як держави-окупанта, Росія не має. Так речник МЗС Олег Ніколенко прокоментував заявИ речниці російського МЗС Марії Захарової щодо буцімто "нелегітимності" зусиль України задля повернення окупованого Криму.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-