Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів

Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів

Укрінформ
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"15 березня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь в онлайн-заході, присвяченому 7-й річниці тимчасової окупації Росією Криму, організованому Центром європейської політики та Місією України при НАТО", - йдеться у повідомленні.

У заході також взяли участь заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, заступник помічника генсека НАТО з політичних питань та політики безпеки Джеймс Аппатурай, голова Парламентської асамблеї Євронест Андріус Кубіліус, інші депутати Європейського парламенту, представники провідних європейських та американських неурядових організацій, які опікуються проблематикою Чорноморської безпеки.

"Головною метою дискусії стало ознайомлення іноземної аудиторії із ситуацією на території тимчасово окупованого Криму, що полягає у зростаючій мілітаризації та зухвалих порушеннях норм міжнародного та міжнародного гуманітарного права (порушення прав людини, придушення релігійних свобод, примусовий призов до збройних сил російської окупаційної влади, експропріація українського майна тощо), а також презентації першою заступницею міністра Кримської платформи - нового міжнародного координаційно-консультативного формату, метою якого є консолідація уваги та ресурсів міжнародної спільноти в питанні деокупації Криму", - повідомляє МЗС.

У цьому зв’язку Джапарова розповіла про роботу, яку Україна проводить з метою забезпечення міжнародної підтримки цієї ініціативи та підготовки саміту 23 серпня 2021 року, зокрема шляхом створення відповідної експертної мережі, яка об’єднає українських та іноземних експертів з аналітичних установ, неурядових організацій та медіа, які надаватимуть інформаційно-аналітичну підтримку діяльності платформи.

Читайте також: РНБО затвердила стратегію деокупації Криму

«Кримська платформа – це формат, в основі якого лежить стратегічне бачення, консолідація підтримки міжнародних партнерів та, власне, синергія цих зусиль. Говорячи про роль НАТО в Кримській платформі, ми в першу чергу маємо на увазі стримуючі заходи в регіоні Чорного моря – це спільні тренування та навчання, збільшення присутності Альянсу, політичну підтримку та політику невизнання», - зазначила Джапарова.

У своєму виступі вона також привернула увагу до рішення Ради національної безпеки та оборони України про схвалення Державної стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, яка визначає магістральні вектори національної політики деокупації півострова.

Зі свого боку Петренко представив факти, що підтверджують зростаючу мілітаризацію Росією тимчасово окупованого півострова та Чорноморсько-Азовського регіону, що становить безпосередню загрозу Україні та країнам регіону.

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала Кувейту взяти участь у діяльності міжнародної ініціативи «Кримська платформа». Про це йшлося 15 березня під час зустрічі посла України Олександра Балануци із заступником міністра закордонних справ Кувейту з питань протоколу Аль-Аджраном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-