Виставка Crimea is here нагадує про Крим і українських політв'язнів Кремля

Виставка Crimea is here нагадує про Крим і українських політв'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Мета виставки Crimea is here, яка відкрилася в музеї Києва - ще раз нагадати суспільству тему Криму і тему українських політв'язнів Кремля.

Про це, відкриваючи виставку, сказав один з її ініціаторів - керівник Об'єднання родичів політв'язнів Кремля Ігор Котелянець, передає кореспондент Укрінформу.

«Відкриття виставки Crimea is here - це спроба розбудити тему Криму в кожному з нас, це спроба ще раз нагадати, що Крим залишається частиною України. Виставка спрямована на те, щоб ця тема набирала все більшу актуалізацію в Україні і люди вважали її важливою», - сказав Котелянець.

Відкриття виставки Crimea is here / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

За його словами, від того, як суспільство буде ставитися до окупації Криму, буде залежати виконання мрії родичів політв'язнів про звільнення з російських в'язниць понад сто жертв окупації півострова.

Експонати виставки демонстрували незворотність морально-етичних, економічних, політичних, екологічних та багатьох інших процесів, які відбуваються сьогодні в Криму.

Наприклад, картина: на сірому тлі полотна малюнок багатоповерхового будинку з чорними очницями вікон, двома похмурими ліхтарями і порожнім автобусом на вулиці. За аналогією з плакатами на будинках «Слава труду!» і «Хай живе КПРС!» на цьому будинку вивішено гасло з німим запитанням «Коли».

Ще ряд малюнків з аналогічними плакатами «Куди поділися смисли», «Всім пофіг», «Припини, ти робиш собі боляче» і «Дивно, дуже дивно».

Ще одна експозиція, назва якої «Втрачений Крим», допомагає налаштуватися на почуття фотографа, який не просто вирізає і затушовує деякі обличчя зі свого фотоархіву, а намагається перекреслити деякі спогади і забути якісь події зі свого життя.

Автор іншої інсталяції пропонує відвідувачам виставки подивитися на Крим з протилежного боку окупованого півострова через біноклі, які показують, що насправді нічого не змінилося і кордонів між Кримом і материковою Україною, як і раніше, не існує.

Читайте також: Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

Учасники виставки могли описати на листочках свої найтепліші спогади про Крим і приклеїти їх до Стіни спогадів. А ще відвідувачі виставки мали можливість взяти листівки з фотографіями та історіями політв'язнів, на яких вже надруковані адреси їх місць позбавлення волі, та написати листа підтримки тим, кого несправедливо позбавили волі.

На відкритті виставки виступили Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Антон Кориневич, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, партнери організаторів виставки, а також родичі українських політв'язнів.

Виставка Сrimea is here в музеї Києва (Богдана Хмельницького, 7) триватиме 9 днів. Відвідування - безкоштовне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-