Австрія закликала Росію припинити мілітаризацію окупованого Криму

Австрія закликала Росію припинити мілітаризацію окупованого Криму

Укрінформ
Австрія занепокоєна мілітаризацією окупованого Криму Росією, у тому числі - захопленням колишніх місць зберігання ядерної зброї на півострові.

Як передає кореспондент Укрінформу, це заявив постійний представник Австрії при ООН Александер Маршик під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою "Арріа" у п’ятницю, 12 березня.

"Ми закликаємо до припинення триваючої мілітаризації Росією Кримського півострова та невиправданого використання сили, що продовжує негативно впливати на безпекову ситуацію у Чорному морі та за його межами. Ми глибоко занепокоєні переміщенням сучасних систем озброєння на територію України, як і незаконним захопленням та встановленням контролю Росією над колишніми місцями зберігання ядерної зброї у Криму", - заявив австрійський дипломат.

Читайте також: Литва закликала РФ звільнити політв'язнів та припинити мілітаризацію Криму

Він зазначив, що все це є "порушенням безпекових гарантій, даних Україні Росією, поруч з іншими країнами, коли Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у якості країни, у якої немає ядерної зброї, після ліквідації свого ядерного арсеналу".

У ході свого виступу посол Австрії нагадав, що 7 років тому "російські агресивні дії в українській Автономній Республіці Крим та місті Севастополь призвели до незаконної анексії Кримського півострова", яку офіційний Відень не визнає.

"Вже сім років український народ страждає від руйнівних наслідків важкої безпекової ситуації. І вже сім років Австрія не припиняє заявляти в ОБСЄ, Раді Європи та ООН про свою позицію, базовану на міжнародному праві. І тут я хочу чітко заявити, що Австрія не визнає нелегальну анексію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастполь. У правовому плані ця територія залишається територією України", - заявив Маршик.

Читайте також: Грузія в ООН закликала Росію допустити спостерігачів в окупований Крим

Він додав, що Австрія також "повністю підтримує політику невизнання та обмежувальні заходи Євросоюзу".

"Австрія також залишається занепокоєною відсутністю належного розслідування пов’язаних з конфліктом порушень прав людини, таких як свавільні затримання, тортури та жорстоке поводження на непідконтрольних урядові України територіях. Усі ці порушення мають розслідуватися, а винуватці притягнуті до відповідальності", - сказав австрійський посол.

Крім того, представник Австрії закликав Росію надати повний та безперешкодний доступ до Криму міжнародних гуманітарних місій, включаючи Управління Верховного комісара ООН з прав людини та Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні.

"Ми також закликаємо Росію забезпечити безперешкодне судноплавство у Чорному та Азовському морях відповідно до міжнародного права та припинити переміщення цивільного населення до півострова, як і припинити примушувати місцеве населення брати російські паспорти", - додав австрійський дипломат.

Читайте також: ЄС у річницю окупації Криму Росією закликав розслідувати злочини окупаційної влади

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему: «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликано державами-членами Ради Безпеки ООН - Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією - разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-