В ОБСЄ нагадали кримським колаборантам, що Крим – це Україна

В ОБСЄ нагадали кримським колаборантам, що Крим – це Україна

Укрінформ
Делегації США, Канади, Великої Британії та Євросоюзу при ОБСЄ вкотре засудили окупацію Росією Криму та запевнили у тому, що Крим не визнається і ніколи не буде визнаний ними як російська територія.

Як передає Укрінформ, це відбулося під час Додаткової наради з питань людського виміру, яка проходила 8-9 березня в онлайн-режимі.

Виступи представників делегацій США, Канади, Великої Британії та Євросоюзу (від імені усіх 27 країн-членів) прозвучали як реакція на виступи двох представників російської пропаганди, які позиціонували себе як "кримські журналісти" .

Так під час заходу, який був присвячений виконанню зобов'язань, пов'язаних зі сприянням розвитку свободи ЗМІ та гендерній рівності, в Zoom виступила головний редактор підконтрольного окупантам у Криму інформагентства "Крим сьогодні" Анастасія Гридчина. Вона стала розповідати про те, що у Росії, а також у Криму, відсутні утиски свободи слова, як і гендерна дискримінація. Інша колаборантка, головред фінансового видання "Кримська газета" Марія Волконська також поширювала фейк про те, що "у Криму немає дискримінації, ні по національному, ні за статевим принципам".

Читайте також: На окуповані території мають транслюватися 2-3 українські канали - Президент

Представник української делегації при ОБСЄ висловив протест у зв’язку з виступом обох осіб, оскільки вони "представляють медіа з окупованої Росією частини України, які були незаконно зареєстровані російською окупаційною адміністрацією за російським законодавством на суверенній території України". Він закликав заборонити виступати цим учасникам та видалити їх із Zoom, що, втім, не було підтримано організаторами, які дозволили завершити виступ. Щоправда, Волконську у подальшому все ж було видалено із Zoom, оскільки вона почала порушувати правила онлайн-заходу, самовільно включаючи для коментарів мікрофон та безцеремонно перебиваючи інших учасників.

"Виступи пари ораторів" вирішив прокоментувати і представник делегації США при ОБСЄ, який наголосив на тому, що "позиція США є чіткою: Крим – це Україна". Американський дипломат закликав Росію припинити окупацію української території та звільнити усіх українських політв’язнів. Він також наголосив на важливості забезпечення доступу міжнародних спостерігачів, включаючи СММ ОБСЄ, до тимчасово окупованого Криму.

Читайте також: Кулеба очікує ефективної реакції ОБСЄ на порушення прав нацменшин в окупованих Криму та ОРДЛО

Пожалкували з приводу того, що "окремі учасники використовують легітимний діалог для просування наративів, які суперечать принципам ОБСЄ", і в делегації Євросоюзу. Представниця місії ЄС при ОБСЄ заявила про "рішуче засудження незаконної анексії Криму та Севастополя Російською Федерацією" та підкреслила, що Європейський Союз не визнає Крим як частину РФ.

Представник делегації Великої Британії при ОБСЄ висловив солідарність з Україною щодо єдності, суверенітету та територіальної цілісності у межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Він закликав Росію "повернути Крим законному власнику" – Україні.

Читайте також: ОБСЄ закликали приділити більше уваги переслідуванню журналістів у Криму та на Донбасі

Представник делегації Канади при ОБСЄ наголосив у своєму виступі, що "Канада солідарна з народом України, включаючи жителів Криму, які борються за дотримання своїх прав та основних свобод". Дипломат закликав Росію виконувати свої міжнародні зобов’язання та припинити незаконну окупацію Криму, а також запевнив, що Канада не визнає і ніколи не визнає Крим у складі РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-