У МЗС відкрили виставку, присвячену дітям кримськотатарських політв'язнів

У МЗС відкрили виставку, присвячену дітям кримськотатарських політв'язнів

Фото
Укрінформ
Виставковий проєкт "Вірність собі – не злочин!" про переслідування Росією кримських татар у тимчасово окупованих Криму та Севастополі урочисто відкрили у Міністерстві закордонних справ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, проєкт фокусує увагу на дітях кримських татар - політичних в’язнів, яких Росія незаконно позбавила волі за сфабрикованими звинуваченнями в "екстремізмі" та "тероризмі".

"Виставка, яку ми сьогодні відкрили, є для нас дуже важливою, тому що кожний іноземний гість, кожний міністр закордонних справ іншої держави, який приходитиме сюди на перемовини, проходитиме повз ці обличчя і бачитиме ці історії", - сказав у виступі на відкритті виставки міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Відкриття проєкту "Вірність собі – не злочин!" / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

Перша заступниця очільника МЗС Еміне Джапарова своєю чергою повідомила, що виставка розповідає дев'ять історій активістів з тимчасово окупованого Криму.

"Це люди, які намагалися координувати платформу опору, допомагати іншим політв'язням - передавали їм передачі, які намагалися через свої телефони і гаджети розповідати про ту дійсність, яка сьогодні склалась у Криму", - акцентувала Джапарова.

Як зазначили в МЗС, безтурботне дитинство багатьох дітей Криму закінчилося в той день, коли представники спецслужб російської окупаційної влади увірвалися до їхніх осель. На сьогодні понад 200 неповнолітніх дітей залишилися без опіки батьків. У деяких селищах, де компактно проживають кримські татари, після арештів утворилися цілі “жіночі” вулиці. Багатьом дітям необхідна тривала психологічна реабілітація.

Виставковий проєкт має на меті посилити дипломатичну боротьбу України за звільнення усіх політичних в’язнів Кремля, привернути увагу міжнародної спільноти до непропорційно великих термінів ув’язнення, жахливих умов утримання незаконно затриманих українців, порушень Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Спікер парламенту Туреччини запевнив у підтримці кримськотатарського народу

Як повідомляв Укрінформ, наразі Російська Федерація утримує понад 100 політичних в'язнів з окупованих нею українських територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-