ОБСЄ закликали приділити більше уваги переслідуванню журналістів у Криму та на Донбасі

ОБСЄ закликали приділити більше уваги переслідуванню журналістів у Криму та на Донбасі

Укрінформ
Представники українського громадянського суспільства закликали ОБСЄ приділити більшу увагу переслідуванням, у т.ч. за гендерною ознакою, незалежних журналістів та блогерів на тимчасово окупованих Росією територіях Криму та Донбасу.

Як передає кореспондент Укрінформ, відповідні заклики пролунали під час Наради ОБСЄ з питань людського виміру, яка проходить 8-9 березня в онлайн-режимі та присвячена виконанню зобов'язань, пов'язаних із сприянням розвитку свободи ЗМІ та гендерній рівності.

"Розраховуємо, що СММ ОБСЄ приділятиме у своїй роботі більше уваги ситуації, у якій опинилися журналісти у Криму та на Сході України. Йдеться і про дискримінацію, і про мову ненависті, у тому числі у відношенні щодо жінок, які сміливо заявляють про те, що відбувається на цих окупованих територіях", - заявив під час свого виступу на заході експерт Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) Борис Бабін.

Читайте також: Затриманого у Криму активіста Ібрагімова відправили в психіатричну клініку

Юрист-міжнародник, зокрема, навів декілька прикладів таких переслідувань в окупованому Криму. "Незалежна блогерша з Ялти Людвіка Пападопулу, яка багато писала про місцевих злочинців, які пов'язані з де-факто російською владою та займаються відмиванням грошей, операціями з нерухомістю і багато чим іншим. А тепер вона сама стала об’єктом "кримінального провадження" – за статтею 128.1 кримінального кодексу РФ "Образа честі та гідності", - навів один з прикладів Бабін.

Він зазначив, що російська окупаційна влада в Криму здійснює тиск на блогерів та журналістів у Криму, застосовуючи "норми права, яких не повинно взагалі бути на українській території".

Також експерт КРЦ згадав про справу громадянського журналіста Руслана Сулейманова, який був незаконно позбавлений волі після затримання у березні 2019 року. "Його дружина Ельзара Сулейманова стала активно писати про свого чоловіка та інших жертв російських репресій у Криму. Через рік його син, Муса Сулейманов, якому було всього три роки, був вбитий. Ніхто не знає, що саме сталося. Але є суттєві основи підозрювати, що це була частина операції де-факто влади проти незалежних журналістів та блогерів у Криму", - заявив Бабін.

Він закликав ОБСЄ посилити діяльність СММ в Україні і "доручити їй приділяти більше уваги ситуації на окупованих територіях, у тому числі, що стосується гендерної дискримінації та переслідувань за гендерною ознакою по відношенні до блогерів та правозахисників".

Читайте також: У Криму кожен десятий політв’язень - громадський журналіст

Експертка громадської організації "КримSOS" Анастасія Донець у своєму виступі на Нараді з питань людського виміру також закликала ОБСЄ зайнятися переслідуванням мирної опозиції, включаючи жінок та активістів, у тимчасово окупованому Криму. Вона навела низку прикладів переслідувань журналістів та цензури на окупованому півострові.

Зокрема, експертка нагадала присутнім, що окупаційна влада у 2018 році заборонила вїзд до Криму двом українським журналісткам Альоні Савчук і Аліні Смутко. А нещодавно "кримінальне провадження" було порушено проти блогерші Людвіки Пападопулу через те, що вона "поставила лайк у Фейсбук".

"На тлі все більш вужчого доступу до інформації у Криму, російські спроби запобігти професійним журналістам та громадянським активістам поширювати інформацію ведуть до повного інформаційного вакууму навколо окупованого півострову. Ми закликаємо Росію зняти інформаційну блокаду в Криму і припинити переслідувати жінок, але також чоловіків, жуналістів та активістів", - заявила представниця "КримSOS.

Читайте також: «Суд» у Криму відмовив у продовженні терміну подачі апеляції матері політв'язня

Я повідомляв Укрінформ, Україна, країни-члени Європейського Союзу, США, Канада, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Грузія під час засідання Постійної ради ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму Росією наприкінці лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-