Тортури й викрадення людей: прокуратура АРК розслідує 270 справ

Тортури й викрадення людей: прокуратура АРК розслідує 270 справ

Укрінформ
Прокуратура АРК і міста Севастополь розслідує 270 справ щодо 400 фактів насильницького зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортур на території Кримського півострова з моменту його окупації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба відомства.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим та міста Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 270 кримінальних провадженнях за понад 400 фактами порушення права на життя та здоров’я, насильницького зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортур та нелюдського поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у переважній більшості кримінальних проваджень досудовим розслідуванням встановлено причетність до вчинення цих злочинів представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації.

Як повідомили у прокуратурі, одним з яскравих прикладів беззаконня, що панує на півострові уже сім років, стали події 9 березня 2014 року, коли на Сімферопольському залізничному вокзалі пособники держави-окупанта викрали та піддавали катуванням й жорстокому поводженню координаторів та учасників руху «Євромайдан Крим», які мирним шляхом протистояли намаганням РФ окупувати територію півострова.

Читайте також: «Суд» у Криму відмовив у продовженні терміну подачі апеляції матері політв'язня

«У ході досудового розслідування вказаних подій, встановлено причетність 4 осіб, яким повідомлено про підозри за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни), адже відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, є забороненими насилля над життям й особистістю, зокрема жорстоке поводження й тортури, наруга над людською гідністю, образливе та принизливе поводження стосовно осіб, які перебувають під захистом цієї Конвенції, та за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) ККУ», - уточнюється у повідомленні.

Як повідомлялося, у лютому 2014 року в Криму з'являлися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ.

Російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Пізніше президент Росії Путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся не визнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали результати голосування на «референдумі». Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Читайте також: Сім років тому в Сімферополі викрали Решата Аметова - першу жертву окупації Криму

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції.

Росія заперечує анексію півострова та називає це «відновленням історичної справедливості».

Верховна Рада офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-