В окупованому Криму міліють водосховища, вода зникає

В окупованому Криму міліють водосховища, вода зникає

Укрінформ
В окупованому Криму стрімко міліють водосховища, що живлять великі міста. Як наслідок - їх мешканці мають проблеми з доступом до якісної прісної води. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Крим. Реалії.

Наразі близько десятка великих водосховищ у Криму обміліли або зовсім виснажені.

За даними видання, перші суттєві проблеми з водою виникли в окупованому Сімферополі і найближчих до нього регіонах влітку 2020 року. На тлі виснаження водоймищ місто, а також Сімферопольський район з вересня отримують воду за графіком - по три години вранці і ввечері.

Сімферополь і найближчі до нього населені пункти в попередні роки забезпечувалися водою з трьох водосховищ: Аянського, Сімферопольського і Партизанського. Однак рівень води в них ще восени впав до критичних позначок.

Через якийсь час графік подачі води був введений в Бахчисараї та Бахчисарайському районі. Окупанти, щоб забезпечити Сімферополь водою, залучали регулярні війська, які прокладали трубопровід і качали воду з Тайганського і Білогірського водосховищ, а також місцевої річки Біюк-Карасу.

Повністю були виснажені Сімферопольське й Загірське водосховища (разом із Щасливенським забезпечували водою Ялту). Окупаційна влада вже попередила, що запасів Загорського і Щасливенського водосховищ вистачить максимум на три місяці, через що назріває екологічна катастрофа.

Критично низький обсяг води зберігається в Ізобільненському водосховищі, що подає воду в Алушту. У лютому в водосховищі залишилося 2,8 мільйона кубометрів води при повному його об'ємі в 12,6 мільйона кубометрів.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів призупинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням до Криму стала критичною. Мала кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські вчені.

Читайте також: Інкерманське водосховище в окупованому Криму перетворюється на калюжу

З кінця серпня графіки подачі води були введені в Сімферополі, а також у Сімферопольському і Бахчисарайському районах. Пізніше це торкнулося Білогірська і Білогірського району та частково Алушти.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає, що, згідно з міжнародним правом, Росія несе повну відповідальність за забезпечення населення Криму водою.

Офіційний Київ стверджує, що постачання води на півострів по Північно-Кримському каналу відновлять лише після деокупації Криму.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-