Британія заявила в ОБСЄ про підтримку Кримської платформи

Британія заявила в ОБСЄ про підтримку Кримської платформи

Укрінформ
Велика Британія вітає ініціативу України щодо заснування Кримської платформи, підтримуючи ці зусилля із згуртування міжнародної спільноти заради деокупації Криму.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Ніл Буш під час засідання Постійної ради цієї організації.

"Очевидно, що Крим повинен залишатися серед пріоритетних питань міжнародного порядку денного, і що Росія повинна постійно нести відповідальність за свої дії на півострові. Тому Велика Британія вітає нову Міжнародну кримську платформу. Ми підтримуємо ініціативу України згуртувати разом міжнародну спільноту, щоб тримати Крим у центрі уваги та підтримувати його повернення до України", - заявив він.

У своєму виступі британський дипломат засудив триваючі переслідування російською окупаційною владою у Криму незгідних з окупацією мешканців. "Влада на місцях переслідує та обмежує основні свободи етнічних та релігійних груп, зокрема кримських татар, шляхом свавільних арештів, тортур та залякування. Щонайменше 109 українських політв'язнів залишаються за гратами в Росії та Криму", - зазначив Ніл Буш.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Рано чи пізно російські окупаційні війська залишать Крим

Крім того, він заявив, що Велика Британія засуджує триваючу мілітаризацію Росією Криму, Азовського та Чорного морів.

"З 2015 року Росія призвала на військову службу 28 тис. жителів Криму. Вона розмістила в Криму щонайменше 32 500 військовослужбовців, а також передове озброєння та системи раннього оповіщення пусків ракет. Ми стурбовані повідомлення про те, що на даний момент на озброєння Чорноморського флоту перебуває 13 кораблів, здатних нести ракети "Калібр", ще 11 будуються. Більше того, аеродром Бельбек поблизу Севастополя розширено спеціально для військових потреб. Інші військові бази, місця для радіолокаційних станцій та "С-400" продовжують спороджуватися", - заявив Ніл Буш.

Читайте також: Європейський союз розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

Представник Великої Британії в ОБСЄ також вказав на те, що російські військові навчання у Чорному морі "не лише дестабілізують регіональну безпеку, але й мають значний економічний вплив": "Інколи у ході цих навчань перекривалося понад 25% Чорного моря, порушуючи транзит судноплавства".

Дипломат наголосив, що Велика Британія "не визнає і не ніколи не визнає незаконну анексію Росією Криму". "Ми засуджуємо триваюче порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності України. Ми закликаємо Росію чітко дотримуватися міжнародного права та принципів і зобов'язань у рамках ОБСЄ та повернути Крим, як і належить, під контроль українського уряду. Поки вони цього не роблять, їх дії матимуть наслідки, у тому числі у вигляді жорсткого пакету санкцій. Крим – це Україна", - заявив очільник британської місії в ОБСЄ.

Читайте також: В ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму

Як повідомляв Укрінформ, раніше перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова презентувала Кримську платформу в ОБСЄ, закликавши держави-учасниці ОБСЄ взяти активну участь в її діяльності та інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-