Правозахисники засудили вирок Олегу Приходьку

Правозахисники засудили вирок Олегу Приходьку

Укрінформ
Українські правозахисні організації засудили переслідування та вирок кримському активісту Олегу Приходьку.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву оприлюднив Центр прав людини ZMINA.

У зверненні зазначається, що Приходька засудили за сфабрикованою справою, звинувативши у зберіганні вибухівки та підготовці теракту, але фактичних доказів слідство так і не навело, що відповідає практиці ФСБ переслідування кримчан з політичних мотивів.

Читайте також: Політв'язню Смаїлову у кримському СІЗО «приписали» вісім стягнень

«Справжньою причиною переслідування українця є його публічна незгода з окупацією Криму, яку він неодноразово висловлював і у ЗМІ, і в спілкуванні з представниками окупаційної влади РФ в Криму. Вирок Олегу Приходьку свідчить про те, що Російська Федерація продовжує практику переслідування громадян України, які, проживаючи в Криму, виступають проти російської окупації і відстоюють півострів як частину України», - наголошується в заяві.

Правозахисники вимагають від влади РФ звільнити Приходька та всіх політичних в’язнів і припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією та висловлення своїх поглядів.

Заяву підписали Кримська правозахисна група, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Центр громадянських свобод, ГО «Докудейз», Харківська правозахисна група, Кримськотатарський Ресурсний Центр, ГО «КримSOS» та інші організації.

Читайте також: Колишні політв’язні Кремля заснували власну платформу

Як повідомляв Укрінформ, Олег Приходько був незаконно затриманий 10 жовтня 2019 року на території тимчасово окупованого Криму силовими структурами російської окупаційної адміністрації та, у порушення норм міжнародного права, незаконно переміщений на територію Російської Федерації, до Ростова-на-Дону.

Суд ухвалив рішення позбавити свободи Олега Приходька на 5 років із відбуванням першого року покарання у в’язниці та решти терміну - в колонії суворого режиму.

Читайте також: Через тиск окупантів з Криму виїхали родичі колишнього бранця Кремля Бекірова

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими звинуваченнями.

Також засудили вирок проукраїнському активісту з Криму Олегу Приходьку уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова і постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-