Російський суд відправив «справу» кримськотатарського правозахисника на перегляд

Російський суд відправив «справу» кримськотатарського правозахисника на перегляд

Укрінформ
У понеділок російська касаційна інстанція ухвалила рішення про перегляд «справи» кримськотатарського правозахисника Юнуса Машаріпова в новому складі суддів.

Про це інформує у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

"У Четвертому касаційному суді міста Краснодара відбувся розгляд судових рішень у справі Юнуса Машаріпова. Було винесено рішення про перегляд кримінальної справи в новому складі суддів Верховного суду Криму", - йдеться у повідомленні.

Під час засідання адвокат Олексій Ладін заявив, що Машаріпов не вчиняв жодного злочину, і наполягав на тому, що «питання про його осудність було досліджене неналежним чином - експерти не були викликані, а два наявні висновки суперечать один одному».

Прокуратура ж просила скасувати раніше винесену судом апеляційну ухвалу, яка визнала, що Машаріпов не вчиняв злочинних діянь.

Російський суд скасував цю ухвалу і відправив «справу» на розгляд до Верховного "суд" Криму в іншому складі.

Як повідомив Кримській солідарності адвокат Ладін, захист від самого початку був упевнений в тому, що кримінальну справу стосовно Машаріпова цілком сфальсифіковано. Тому рішення Ялтинського міського "суду", згідно з яким кримського татарина засудили до 4 років позбавлення волі за «виготовлення вибухових речовин», захист відразу оскаржив. Апеляційний суд проігнорував скаргу, проте за конституційною скаргою самого Машаріпова його «справу» знову було направлено до Ялтинського міського "суду".

У своєму другому рішенні Ялтинський «суд», за словами Ладіна, як і раніше стверджував, що його підзахисний «скоїв злочинне діяння, проте визнав його неосудним, призначивши примусове лікування в психіатричній клініці».

Захист подав апеляцію на це рішення. У результаті Машаріпову «виключили зберігання і перевезення вибухових речовин, також визнавши неприпустимими докази біологічної експертизи зі збором зразків, яка була зроблена насильно і без присутності адвоката».

Як повідомляв Укрінформ, кримськотатарський правозахисник і активіст Юнус Машаріпов з 2014 року займався правозахисною діяльністю в Криму, повідомляючи про порушення прав дітей, інвалідів і пенсіонерів. У грудні 2017 року співробітники ФСБ в Криму провели допит про причини його частих поїздок на материкову Україну.

Читайте також: Правозахисник: «суди» у Криму торік ув’язнили 24 особи, десять вироків – від 12 до 19 років

Машаріпову довелося обмовити себе через тортури електричним струмом. У показах під тортурами він вказав, що був агентом СБУ і виконував її завдання. Ялтинський міський «суд» засудив його до 4 років колонії і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів (понад 42 700 грн) за надуманими обвинуваченнями у виготовленні вибухових речовин «з метою підпалу гірничо-лісистої місцевості на території Ялти" для "дестабілізації соціально-політичної ситуації в регіоні".

Читайте також: В "українського диверсанта" Захтея у кримській колонії загострилися хронічні хвороби

Загалом, за інформацією Кримської правозахисної групи, ФСБ РФ звинуватила «в підготовці диверсій і шпигунстві» 13 осіб, серед яких Євген Панов, Андрій Захтей, Володимир Присич, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов, Костянтин Давиденко, Юнус Машаріпов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-