Російський суд дав трьом кримським татарам від 12 до 17 років тюрми

Російський суд дав трьом кримським татарам від 12 до 17 років тюрми

Укрінформ
Рустем Емірусеїнов, Арсен Абхаїров й Ескендер Абдулганієв засуджені до 17, 13 і 12 років позбавлення волі.

Про це Кримська солідарність повідомляє у Фейсбук, передає Укрінформ.

«Суд у Ростові-на-Дону оголошує тільки зведену та резолютивну частини. Емірусеїнов Рустем - 17 років з відбуванням перших двох років у в'язниці, решта на суворому режимі. Абхаїров Арсен - 13 років і Абдулганієв Ескендер - 12 років. Перші два роки в обох теж у в'язниці», - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що час утримання під вартою зараховано до строку покарання, «підсудні сприйняли слова судді спокійно».

ЗМІ повідомляють, що на винесення вироку в Ростов-на-Дону з Криму вирушили кількасот кримчан. Однак проїхати вдалося лише одному мікроавтобусу з родичами. На в'їзді на Керченський міст автомобілі й автобуси зупинили співробітники ДПС під приводом перевірки документів і не пускали до семи ранку наступного дня, коли вже стало очевидним, що на оголошення вироку о 10-й ранку встигнути не вдасться. Багато повернулися до «Кримського гарнізонного суду» у Сімферополі, звідки було налагоджено відеозв'язок з ростовським судом. Люди тримали плакати на підтримку обвинувачених і були одягнені в майки з їхніми портретами. До учасників акції приєднався нещодавно звільнений блогер і активіст «Кримської солідарності» Наріман Мемедемінов.

Читайте також: У Криму матір політв'язня відвезли до лікарні після спілкування з російськими силовиками

Після оголошення вироку в Криму до будівлі суду приїхав ОМОН і спецназ. Як мінімум одну людину, Ерфана Бекірова, відвезли у відділення поліції.

Коментуючи вирок, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала  у Фейсбуці, що Росія грубо порушила права Арсена Абхаїрова, Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдуганієва, зокрема право на справедливий суд та принцип презумпції невинуватості.

«Вирок, винесений «Южним окружним военным судом», що в Ростові-на-Дону, українським політв'язням – незаконний та політично вмотивований!Арсена Абхаїрова засудили до 13 років позбавлення волі з відбуванням покаранням у виправній колонії суворого режиму, але перших два роки – у тюрмі. Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдуганієва засудили на 17 та 12 років відповідно. Вони також відбуватимуть покарання в аналогічних умовах», - написала Денісова.

Читайте також: У соцмережах стартував флешмоб на підтримку фігурантів кримської «справи Хізб ут-Тахрір»

Омбудсмен зауважила, що засуджує неправомірне рішення російського військового суду, адже наших співгромадян обвинуватили у злочині, якій вони не вчиняли.

«Хочу підкреслити, що права і свободи кримських татар грубо порушувались від моменту незаконних обшуків в їхніх домівках та затримання. Так, порушено право на об’єктивне розслідування, на ефективний засіб юридичного захисту, справедливий суд та принцип презумпції невинуватості», - наголосила вона.

Виходячи з цього, Денісова знову звернулася з проханням до міжнародної спільноти об’єднати зусилля та посилити тиск на Російську Федерацію, аби нарешті припинити політично вмотивовані переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму та звільнити усіх бранців Кремля.

Читайте також: Окупанти судять кримських політв'язнів переважно за двома статтями - правозахисник

Як повідомляв Укрінформ, раніше в окупованому Криму матері політв'язнів Абдулганієва, Абхаїрова й Емірусеїнова 31 жовтня виходили на поодинокі пікети з плакатами «Мій син - не терорист».

Абдулганієва, Абхаїрова й Емірусеїнова було затримано 14 лютого 2019 у с. Октябрське Красногвардійського району за підозрою в причетності до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Захист і підсудні називають процес сфабрикованим, оскільки звинувачення мотивується матеріалами прослуховувань, знайденими у фігурантів справи книгами і показаннями прихованих свідків.

Фото: Ґрати

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-