Україна не порушує міжнародне право, не подаючи воду Криму - представник Зеленського

Україна не порушує міжнародне право, не подаючи воду Криму - представник Зеленського

Укрінформ
Позиція Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим незмінна - відновлення водопостачання на тимчасово окуповану територію можливе лише у випадку деокупації півострова.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив 21 жовтня у ході міжнародної конференції «Про проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації», організованої Мінреінтеграції спільно з МЗС України, постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

«Позиція наша полягає в тому, що відновлення водопостачання на тимчасово окуповану територію АР Крим (Північно-Кримським каналом – ред.) можливе лише у випадку деокупації цієї нашої тимчасово окупованої території… Наразі ця конференція є дуже важливою для того, щоб продемонструвати консолідовану позицію державних органів України, що працюють по Криму», - зазначив Кориневич.

За його словами, є розуміння, що Російська Федерація буде намагатися використовувати різні міжнародні платформи, майданчики, активніше, ніж вона це робить наразі, – особливо міжнародні майданчики, що стосуються гуманітарного виміру, для того, щоб порушувати питання можливих міфічних порушень прав людини з боку України.

Читайте також: У Президента відповіли на закиди окупантів про “перекриту” річку Дніпро

Кориневич підкреслив, що Україна нічого з точки зору міжнародного права не порушує, не подаючи воду у тимчасово окупований Крим. Україна не змінювала русло Дніпра чи інших природних водойм, Дніпро не тече по території Криму. Північно-Кримський канал – це штучна споруда, український об’єкт, що не має ніякого відношення до міжнародного права, він має такий статус, як автодорога Херсон - Одеса, наголосив він.

Як повідомлялося, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинено.

Читайте також: Кориневич - про постачання води до Криму: Ми не повинні вирішувати за окупанта його проблеми

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.

У підконтрольному РФ «уряді» Криму повідомили, що готуються до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю «глава» Криму Сергій Аксьонов стверджує, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-