РФ прагне сформувати у світу перекручену думку щодо лідерів кримських татар – Полозов

РФ прагне сформувати у світу перекручену думку щодо лідерів кримських татар – Полозов

Укрінформ
Метою порушених Російською Федерацією проти лідерів кримськотатарського народу кримінальних справ є формування у міжнародної спільноти перекрученої думки про їхню справжню мету і завдання.

Про це заявив адвокат Микола Полозов у понеділок під час онлайн-брифінгу в Міністерстві закордонних справ України, передає кореспондент Укрінформу.

"Переслідування лідерів кримськотатарського народу, в тому числі має на меті в подальшому на основі ухвалених російським судом вироків використовувати ці вироки як маніпулятивний інструмент на зовнішніх майданчиках для формування думки у світової спільноти щодо справжньої мети і завдань, які ставлять перед собою лідери кримськотатарського народу", - вважає Полозов.

Він зазначив, що в цих кримінальних справах використовуються нові для російського законодавства статті з обвинувачення в публічних закликах до порушення територіальної цілісності РФ.

"Тобто, фактично, це переслідування за висловлені думки, за висловлену позицію щодо дій Російської Федерації в окупованому Криму і стосовно громадян України, які живуть на території, підконтрольній Росії", - наголосив адвокат.

Як він зазначив, кримінальні справи проти лідерів кримськотатарського народу були порушені відразу після окупації Криму, проте довгий час були в неактивному стані. "І в цьому році, буквально в один день, трьома різними слідчими стосовно Мустафи Джемілєва, Рефата Чубарова і Ленура Іслямова кримінальні провадження було відновлено, в прискореному режимі було пройдено попередній розгляд і справи були передані до суду", - зазначив Полозов.

Як повідомлялося, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву інкримінують скоєння ряду злочинів, у тому числі передбаченого ч. 3 ст. 322 КК РФ (перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою). Також Джемілєва обвинувачують у недбалому зберіганні вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК Росії); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії).

Читайте також: Кримінальні справи проти лідерів кримських татар ведуться з грубими порушеннями - Полозов

Крім того, в березні 2020 року Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за обвинуваченням в "організації масових заворушень" у Сімферополі 26 лютого 2014 року (ч.1 ст. 212 КК РФ).

Окупаційна влада також обвинувачує Чубарова в тому, що навесні 2015 року в ефірі одного з українських телеканалів він закликав "до вчинення екстремістської діяльності проти інтересів Росії" і до деокупації Криму.

Власнику кримськотатарського телеканалу ATR і одному з активних учасників громадянської блокади Криму в 2015 році Ленуру Іслямову висунуто обвинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу Росії, в тому числі про створення незаконного збройного формування, підготовку та вчинення диверсій, публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-