Зеленський: Україна має поновити права кримських татар як корінного народу

Зеленський: Україна має поновити права кримських татар як корінного народу

Укрінформ
В Україні потрібно завершити справу законодавчого визначення корінних народів та статусу кримських татар.

Як передає Укрінформ, про це заявив Президент Володимир Зеленський з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, повідомляє Офіс Президента у Фейсбуці.

Зеленський наголосив, що в Україні ведуть роботу над законодавчим визначенням корінних народів та статусу кримськотатарського народу як корінного.

"Врегулювання цього питання назріло давно, і ми нарешті маємо поставити в ньому крапку. Впевнено можемо сказати – обов’язково відзначимо це свято солідарності у вільному Бахчисараї та по всьому Криму", – зазначив глава держави з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

Зеленський зауважив, що з початком тимчасової окупації Криму Російською Федерацією питання захисту прав і законодавчого визначення особливого статусу кримськотатарського народу в нашій державі стало ще більш актуальним.

"Саме тому нашим спільним завданням зараз є захист прав кримських татар, допомога у всебічному розвитку мови, культури та збереження самобутності народу, який наразі не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині – в Криму", - сказав Президент.

Він додав, що для України дуже важливо робити все можливе, щоб "відновити права кримськотатарського народу як корінного народу України".

Читайте також: США закликають Росію припинити порушення прав кримських татар

Як раніше повідомляв Укрінформ, МЗС наголосило на важливості напрацювання законопроєктів про корінні народи, статус кримських татар та нормативних актів щодо вдосконалення фінансової підтримки з боку держави культурного розвитку корінних народів.

Міжнародний день корінних народів світу - щорічний день солідарності з корінними народами, що відзначається 9 серпня відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.

Росія навесні 2014 року захопила частину території України – Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Україна, Європейський Союз, США та інші країни не визнали результати голосування на "референдумі" і запровадили санкції проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-