Суд у РФ продовжив розгляд білогірської

Суд у РФ продовжив розгляд білогірської "справи Хізб ут-Тахрір"

Укрінформ
2 липня в Південному окружному військовому суді РФ (Ростов-на-Дону) продовжили розгляд по суті білогірської «справи Хізб ут-Тахрір», у якій обвинуваченим - Айдеру Джаппарову, Енверу і Ризі Омеровим - загрожують тривалі терміни ув'язнення.

Про це у Facebook повідомляє Кримська солідарність.

Як зазначається, свідок звинувачення Аблаєв Р. О. на засідання не з'явився. Тому після задоволеного клопотання прокурора розглядали «письмові докази», що містяться в перших п'яти томах справи. Зокрема, прокурор зачитував діалоги з участю обвинувачених. У них обговорювалися історичні питання і проблеми поточної політики - вирішення проблем мусульман, політика президента США Трампа, питання намазу.

Також розглядалися «речові докази»: знайдені у Джаппарова книжка «Структура держапаратів Халіфату» і плакат 2012 року з аналогічним написом і розкладом молитов.

Інтереси заарештованих кримських татар захищали адвокати, які приїхали з Криму: Сафіє Шабанова та Олександр Стасюк.

Читайте також: МЗС вимагає від Росії негайно звільнити незаконно утримуваних громадян України

Наступні засідання призначено на 7-8 липня. Як повідомила Укрінформу Фатма Ісмаїлова, дочка Енвера Омерова, родичі та близькі обвинувачених планують приїхати на наступне засідання у тому чи іншому складі.

На судове засідання 2 липня з Криму приїхали дев'ять осіб, насамперед родичі обвинувачених. Проте до зали пускали не більше трьох осіб, і то тільки після сперечань з начальником охорони та заяв на ім'я головуючого судді. При цьому прохання про надання більшого залу, яку рідні відправляли завчасно, в суді досі так і не розглянули.

Як повідомлялося, на початку червня в Південному окружному військовому суді РФ було пред'явлено обвинувачення в тероризмі ще трьом кримським татарам, фігурантам білогірської «справи Хізб ут-Тахрір».

10 червня 2019 року в окупованому Росією Криму в Білогірському районі заарештували трьох осіб. Енвер Омеров (1961 р. н.) був затриманий по дорозі в Ростов-на-Дону, де мало відбутися судове засідання щодо його зятя, фігуранта першої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Рустема Ісмаїлова. Також після проведеного обшуку в будинку в цей день був затриманий його син - Риза Омеров (1988 р. н.) і житель селища Зуя - Айдер Джаппаров (1980 р.).

Читайте також: Росія з 2014 року цілеспрямовано шукає “терористів" у Криму - Джапарова

Енверу Омерову висунули обвинувачення за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації»). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 25 років до довічного ув'язнення в колонії суворого режиму.

Ризі Омерову й Айдеру Джаппарову пред'явили обвинувачення за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації»). Санкція передбачає позбавлення волі терміном до 20 років.

Крім цього, пізніше всіх фігурантів обвинуватили за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»), яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

Згідно з матеріалами справи, в обвинувачених не було зброї, вибухівки, боєприпасів, вони не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до вчинення терористичних дій.

Правозахисний центр Меморіал визнав усіх трьох фігурантів «білогірської справи» політичними в'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-