У Києві представили заснований на архівних матеріалах проєкт

У Києві представили заснований на архівних матеріалах проєкт "Крим – це Україна"

Укрінформ
Інтернет-проєкт «Крим – це Україна» виконує роль онлайн-банку архівних, музейних, науково-публіцистичних, просвітницьких та інформаційно-аналітичних матеріалів на підтвердження тісного зв'язку Криму з материковою Україною.

Про це в Києві в понеділок на презентації проєкту «Крим – це Україна» сказав заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Богданович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Логіка проєкту - неможливо переписати історію. Якщо є документи, які підтверджують, що у Криму були і є тісні зв'язки з материковою Україною, то ніяка російська пропаганда не змінить тезу, що Крим - це Україна», - підкреслив Богданович.

За його словами, в команду проєкту, крім нього входять, голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, головний редактор газети "Кримська світлиця" Андрій Щекун, голова ГО «Євромайдан- Крим» Сергій Мокренюк.

Як зазначив Богданович, проєкт розпочався з підготовки архівних матеріалів Херсонської області, але пізніше до нього приєдналися архіви Дніпропетровської, Полтавської, Сумської, Запорізької та Тернопільської областей.

«Коли виникла ідея створення цього проєкту, все почалося з Херсонської області, тому що в найближчому до Криму регіоні було найбільше документів, пов'язаних з Кримом. Але потім ми звернулися в Державну архівну службу України та Анатолій Хромов активно підтримав цей проєкт», - розповів заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації.

Богданович повідомив, що проєкт буде постійно розвиватися, і він відкритий для наповнення і розміщення цікавих матеріалів, що підтверджують зв'язок Криму з материковою Україною. Адреса сайту «Крим - це Україна» - archive@crimea.is.ukraine.org 

Як повідомив Анатолій Хромов, інтернет-проєкт «Крим - це Україна» змінює концепцію надання архівної інформації в українському суспільстві, оскільки суспільство достатньо зріле, щоб знати як про позитивні, так і про негативні сторінки історії.

«Державна архівна служба України змінює концепцію свого розвитку. Це ключова теза, яку ми хочемо донести до читачів і користувачів сайту «Крим - це Україна». Тому в проєкті, який пов'язаний з перлиною України - Кримом, ми не підбираємо документи і не редагуємо матеріали, ми не вважаємо, що щось можна показувати, а щось не можна показувати. Ми даємо всі документи, як є. Їх можна завантажити, збільшити, подивитися, щоб ще раз переконатися, що Крим - це Україна», - сказав Хромов.

За його словами, українське суспільство дозріло для того, щоб знати, як про позитивні, так і негативні сторінки історії, і архівісти не повинні бути цензорами, що визначають, кому і яку надавати інформацію.

Читайте також: Помпео вкотре закликає РФ повернути Крим Україні

«Тривалий час існувало уявлення, що архівісти - це цензори, які визначають кому і що можна показувати, хто доріс або не доріс до сприйняття тієї чи іншої інформації. Це абсолютна радянщина, і цей культ продовжує існувати в сучасній Росії, де архіви продовжують закриватися, а тих істориків, які намагаються оприлюднити дані, закривають до в'язниць. Ми відходимо від цього, і я вважаю, що місія архівіста - надати повний доступ до архівних матеріалів для дослідників і фахівців. Ми вважаємо, що українське суспільство - зріле суспільство, і ми можемо відкрито говорити про позитивні і негативні моменти нашої історії без коментарів», - підкреслив глава Державної архівної служби.

Він розповів, що в архівах України є документально підтверджені матеріали про репресії комуністичного режиму в Криму. Ці матеріали 12 років тому були вивезені з кримського управління в Київ і зараз зберігаються в архіві СБУ.

За словами Хромова, про факти, які документально підтверджують репресії комуністичного режиму в Криму, на сайті «Крим-це Україна» вже розміщена його стаття і кримчани, які шукають своїх репресованих родичів, можуть звернутися до цієї статті, щоб з'ясувати, як вести пошук необхідної інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-