Кримські татари проводять онлайн-акцію до 76-ї річниці депортації

Кримські татари проводять онлайн-акцію до 76-ї річниці депортації

Відео
Укрінформ
Кримські татари організували онлайн-акцію, приурочену до 76-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму.

Зі зверненням підтримати ініціативу активістів до кримських татар звернувся в Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов.

"Громадська організація "Нефес" закликає взяти участь в онлайн-акції "Мен хатирлайім" ("Я пам'ятаю"), приуроченій до 76-ї річниці геноциду кримськотатарського народу", - повідомляє Джелялов.

До умов онлайн-акції #menhatırlayım (Я пам'ятаю) входить публікація в соцмережах фото рідної людини, яка зазнала депортації з Криму в 1944 році, а також коротка розповідь про те, куди її було депортовано і чи змогла повернутися на батьківщину.

Читайте також: Світ має вжити заходів у відповідь на дії РФ, які несуть загрозу європейській безпеці - Меджліс

В опублікованому на своїй сторінці відео Наріман Джелялов розповідає про те, що депортація 1944 року назавжди змінила життя кримських татар, але не змогла розлучити їх з батьківщиною. Про те, що сучасний світ повинен пам'ятати про злодіяння радянської держави і ті наслідки депортації, які сьогодні переживає кримськотатарський народ.

18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу і вшановує жертв депортації кримських татар.

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року вночі і тривала до початку червня. Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масової зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Читайте також: Удар у кримськотатарське серце: Чубаров прокоментував запуск у небо портрета Сталіна

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримсько-татарськими джерелами - понад 400 тисяч, з яких протягом перших півтора років померли близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-