Окупанти не забезпечують захист від коронавірусу у кримських тюрмах - правозахисниця

Окупанти не забезпечують захист від коронавірусу у кримських тюрмах - правозахисниця

Укрінформ
В умовах пандемії COVID-19 окупаційна влада в Криму не піклуються про епідеміологічну безпеку в тюрмах та СІЗО.

Про це заявила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Є рекомендації ООН і Ради Європи про те, як знизити ризики захворювання COVID-19 у місцях несвободи. На жаль, як на території Криму, так і на території Росії, де утримуються громадяни України, ці рекомендації не виконуються. Зараз СІЗО Сімферополя є переповненим, що підтвердив сам директор ФСВП Росії Олександр Калашников. Ми встановили, що ні там, ні в колоніях не видаються засоби індивідуального захисту, навіть коли є підозри на коронавірусну інфекцію ", -підкреслила Скрипник.

Вона додала, що людей продовжують утримувати в одній камері без масок і дезінфекторів. Тим часом, зазначила правозахисниця, під час пандемії у держави-окупанта є додаткові зобов'язання забезпечити право на життя людей в місцях несвободи. Загалом продовжує залишатися актуальною основна проблема - ненадання медичної допомоги ув'язненим, про що неодноразово повідомлялося.

За даними Скрипник, йдеться не тільки про хронічні хвороби, а й про переломи, які не лікують належним чином.

"Етапування - окрема проблема. Часто воно відбувається в жахливих умовах, людей не годують іноді по кілька днів. По суті, таке поводження прирівнюється до тортур. Зараз у зв'язку з коронавірусом заборонили практично всі короткострокові та довгострокові побачення, передачі також обмежено, у тому числі ліків. Відвідувати ув'язнених можуть тільки адвокати, і це також не так просто організувати. Так що ситуація для людей, які знаходяться там, зараз ще більш погіршилася, вони ще більше є ізольованими, ніж раніше", - підсумувала Скрипник.

Читайте також: Через COVID-19 у РФ відклали суди над кримськими татарами

Якщо говорити про громадянство, то, за словами правозахисниці, були звернення у 2014-2015 роках від тих, хто залишився в колоніях Криму або СІЗО Сімферополя. Вони відмовлялися від отримання російського паспорта і через це піддавалися дуже жорстокому поводженню, побиттю тощо.

Як повідомлялося, станом на 3 травня в Україні підтверджено 11 913 випадків COVID-19, з них 502 за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-