Фігуранту третьої бахчисарайської групи

Фігуранту третьої бахчисарайської групи "справи Хізб ут-Тахрір" продовжили домашній арешт

Укрінформ
У четвер в окупованому Криму Київський районний «суд» Сімферополя продовжив домашній арешт фігуранту «справи Хізб ут-Тахрір» (третя бахчисарайська група) Амету Сулейманову на три місяці.

Про це в Facebook повідомляє Кримська солідарність, посилаючись на адвоката Лілю Гемеджи.

"Під час сьогоднішнього засідання суд задовольнив клопотання слідчого про продовження Сулейманову запобіжного заходу у вигляді тримання під домашнім арештом на три місяці, до 9 серпня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Крім того, «суд» постановив призначити психолого-лінгвістичну експертизу аудіозапису, вилученого в ході оперативно-розшукового заходу. «Прослуховування велося в 2017 році в мечеті, де збиралися фігуранти третьої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір», а також інші парафіяни мечеті Бахчисарая», - пояснила адвокат Гемеджи.

За її словами, метою психолого-лінгвістичної експертизи є з'ясування питань: «Чи є в цих записах заклики на залучення людей до терористичних організацій? Чи є заклики на вчинення терористичних дій у вираженні неприязні чи інших негативних дій щодо представників інших конфесій та інших національностей?».

Як повідомила Гемеджи, щодо Сулейманова пройшло ще одне засідання «суду», під час якого його було попереджено про відвідання лікувальних закладів з дозволу слідчого.

«За результатами цього судового засідання подання начальника ФСВП задоволено, і судом роз'яснено, що щомісячне відвідання лікаря Сулеймановим Аметом Рефатовичем має відбутися з дозволу слідчого самостійно від місця тримання під домашнім арештом до лікувального закладу і при цьому ФСВП має бути заздалегідь повідомлена слідчим коли, куди і до кого направляється Сулейманов Амет Рефатович», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Чотирьох кримських татар залишили під арештом і готують до етапу в Ростов

Як повідомлялося, Амет Сулейманов був затриманий 11 березня 2020 року в Бахчисараї. Обвинувачується за ч.2 ст.205.5 КК РФ ( «участь в терористичній діяльності»). За станом здоров'я був відправлений під домашній арешт.

У 2007 році йому був поставлений діагноз: артеріальна недостатність 2-3 ступеня, мітральна недостатність, а також дана рекомендація про заміну серцевого клапана. 18 березня 2020 року в плановому порядку Сулейманов мав провести заключну консультацію з хірургом щодо термінів протезування серцевого клапана.

Читайте також: В Україні створили електронну версію даних про жертв окупації Криму

11 березня 2020 року в Бахчисарайському районі пройшли обшуки відразу в кількох будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових і їх дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук було проведено в будинку ексактивіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено покинув Крим.

29 квітня 2020 року в Київському районному «суді» м. Сімферополь фігурантам третьої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Сейтумеру Сейтумерову, Осману Сейтумерову і Рустему Сейтмеметову продовжили термін тримання під вартою на три місяці - до 9 серпня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-