Євросоюз закликає Росію виконати наказ суду ООН та зняти заборону з Меджлісу

Євросоюз закликає Росію виконати наказ суду ООН та зняти заборону з Меджлісу

Укрінформ
Євросоюз закликає Росію виконати наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року та скасувати заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо триваючої агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній у четвер, 30 квітня, під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"ЄС залишається стурбований ситуацією з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, незаконно анексованих Російською Федерацією. Минуло вже чотири роки з того часу, як Росія заборонила Меджліс кримськотатарського народу. Ми закликаємо Російську Федерацію виконати наказ Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про скасування цієї заборони", - йдеться у заяві.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликає змусити Росію виконати наказ ООН щодо Меджлісу

Також в Євросоюзі закликали Росію "утриматися від накладення будь-яких обмежень на релігійне, культурне, державне та приватне життя кримськотатарської громади".

Окремо ЄС закликав забезпечити повний, вільний та безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні до АР Крим.

Як повідомляв Укрінформ, Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Читайте також: Що продемонструвала заборона Меджлісу кримськотатарського народу?

Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

6 березня 2017 року відбулися перші слухання в Гаазі. 19 квітня 2017 року було оголошено рішення про запобіжні заходи. Міжнародний суд ООН у Гаазі постановив, що Росія має поновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, забезпечити доступність освіти у Криму українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-