Окупанти у Криму погрожують активістам і проводять незаконні опитування

Окупанти у Криму погрожують активістам і проводять незаконні опитування

Укрінформ
В окупованому Росією Криму до активіста Олександра Гаврикова, який брав участь в липні 2019 року в московській акції протесту проти несправедливих вироків кримським мусульманам, силовики застосували незаконне опитування, погрожуючи «приїхати рано вранці».

Про це повідомляє в Facebook Кримська солідарність.

«До активіста Олександра Гаврикова, який мешкає в селі Верхня Кутузівка в Алушті, прийшли співробітники карного розшуку. Метою візиту було проведення опитування в письмовому вигляді, в якому був ряд питань, в тому числі й особистого характеру», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, візитерів цікавило, чи має Гавриков родичів за кордоном, чи виїжджав він за кордон, яку віру сповідує, з ким проживає, чи є у нього вдома зареєстрована зброя, чи має він особистий транспорт, а також які у нього доходи і які джерела цих доходів.

Олександр відмовився заповнювати анкету з вищезазначеними питаннями, вважаючи, що подібні дії порушують його права і мають за мету чинити тиск на нього через його громадянську позицію.

У відповідь правоохоронці пригрозили, що викликатимуть його до відділення, а якщо він і там відмовиться давати показання, то до нього «приїдуть рано вранці».

Крім того, силовики вимагали підписати застереження про те, що 3, 5, а також 18 травня 2020 року він не братиме участі в мітингах, одиночних пікетах, демонстраціях та інших акціях, зокрема в «добровільному марші гідності», який планувався, але скасований Меджлісом кримськотатарського народу.

Читайте також: "Суд" окупантів відхилив апеляції на подовження арешту трьом кримським татарам

Як повідомляє Кримська солідарність, активіст Олександр Гавриков - росіянин за національністю і мусульманин за віросповіданням. У липні 2019 року він вирушив до Москви з метою надання підтримки чотирьом кримським татарам, фігурантам першої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір», щодо яких проходили апеляційні оскарження на несправедливий вирок суду. Тоді перед будівлею суду в Москві були затримані і поміщені в автозаки 46 учасників акції, серед яких був і Гавриков.

«Як і всіх інших, його доставили в Таганський ВВС і оштрафували на 20 000 рублів, які пізніше були сплачені коштом громадської ініціативи «Кримський марафон», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що це не перший випадок тиску на Гаврикова. Так, у березні 2020 року його вже викликали для вручення «застереження», яке він підписав, але запрошення відвідати силовиків повторювалися неодноразово.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-