У Криму

У Криму "свідка Єгови" засудили до шести років колонії

Укрінформ
У Джанкої суд виніс вирок представнику релігійної організації "Свідки Єгови" Сергію Філатову - 6 років колонії загального режиму. Ялтинський міський суд засудив ще одного представника організації до штрафу в розмірі 400 тисяч рублів.

Про це в Facebook повідомляє Кримська солідарність.

"Джанкойський районний суду 5 березня 2020 року заарештував представника "Свідків Єгови" Сергія Філатова. Суд визнав його винним в організації діяльності екстремістської організації за частиною першою ст. 282.2 КК РФ і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років з позбавленням права займатися просвітницькою діяльністю, діяльністю, пов'язаною з виступом і публікаціями, в засобах масової інформації розміщувати матеріали терміном на 5 років і з обмеженням свободи строком на 1 рік з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму ", - йдеться в повідомленні.

Суддя Марія Єрмакова постановила до вступу вироку в законну силу запобіжний захід змінити з підписки про невиїзд на взяття під варту.

Понад 50 людей в Джанкої зібралися, щоб висловити підтримку Філатову, однак пройти до будівлі суду вони не змогли через оточення, влаштоване співробітниками Росгвардіі і поліції. Силовики стверджували, що на площі біля будівлі суду проходять "навчання".

Для "Свідків Єгови" в Криму - це перший з 2014 року вирок з арештом за релігійні переконання.

Аналогічний термін було винесено в лютому 2019 року данцю Деннісу Крістенсену, який очолював у РФ орловську общину "Свідків Єгови".

Релігійна організація "Свідки Єгови" була визнана екстремістською Верховним судом РФ в 2017 році.

За даними правозахисного центру «Меморіал», щонайменше 204 віруючих свідків Єгови в Росії переслідуються в кримінальному порядку за ст. 282.2 КК РФ ( "Організація діяльності релігійної організації, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію у зв'язку із здійсненням екстремістської діяльності", до 10 років позбавлення волі).

Нині щонайменше 15 свідків Єгови перебувають під вартою і близько 24 - під домашнім арештом. Відомо, як мінімум, про 163 свідків Єгови, щодо яких були обрані інші запобіжні заходи, або які відбувають покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Як повідомляє Кримська солідарність у Facebook, ялтинський міський суд засудив ще одного представника  організації до штрафу в розмірі 400 тисяч рублів.

"Сьогодні, 5 березня 2020 року, суддя Ялтинського міського суду Володимир Романенко визнав Артема Герасимова винним в організації діяльності екстремістської організації за частиною першою ст. 282.2 КК РФ і призначив йому покарання у вигляді штрафу розміром 400 тисяч рублів", - йдеться в повідомленні.

За даними Кримської солідарності, обвинувачення просило для Герасимова 6,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Раніше, 3 березня 2020 року в Ялтинському міському суді проходив судовий процес, де обвинувачений виступив з останнім словом.

Як повідомлялося, 15 березня 2019 року слідчий УФСБ Росії по Республіці Крим і Севастополю порушив кримінальну справу стосовно Артема Герасимова за частиною 1 ст. 282.2 КК РФ. Під час обшуку співробітники ФСБ вилучили у чоловіка електронні пристрої та особисті записи. За словами самого Герасимова, за кілька місяців до цього обшуку силовики вже намагалися знайти що-небудь заборонене в будинку, але тоді їх візит залишився без будь-яких наслідків для нього.

За версією слідства, Герасимов спільно з іншими проводив богослужіння, що трактується як "організація діяльності екстремістської організації".

Читайте також: Судилище кримських татар: окупанти активно використовують "секретних свідків"

За даними правозахисного центру «Меморіал», щонайменше 204 віруючих свідків Єгови в Росії переслідується в кримінальному порядку за ст. 282.2 КК РФ ("Організація діяльності релігійної організації, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію у зв'язку із здійсненням екстремістської діяльності", до 10 років позбавлення волі) після того, як їх регіональні організації і Управлінський центр свідків Єгови в Росії були заборонені і визнані екстремістськими.

Нині щонайменше 15 свідків Єгови перебувають під вартою і не менше 24 - під домашнім арештом. Крім цього відомо про як мінімум 163 свідків Єгови, щодо яких були обрані інші запобіжні заходи, або які відбувають покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-