Україна поінформувала ООН про юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі проти РФ

Україна поінформувала ООН про юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі проти РФ

Укрінформ
Україна поінформувала ООН про юрисдикцію Арбітражного трибуналу щодо позову, у якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції з морського права в українських територіальних водах у Чорному й Азовському морях та Керченській протоці.

Про це Укрінформу повідомив речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

«Постійне представництво України офіційно поінформувало генерального секретаря ООН про юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі України проти Російської Федерації щодо порушень у рамках Конвенції ООН з морського права», - зазначив дипломат.

Ніколенко додав, що відповідний лист України буде поширено як документ Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 21 лютого, Арбітражний трибунал, сформований відповідно до Конвенції ООН з морського права, відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі та Керченській протоці.

У вересні 2016 року Україна подала до суду позов, у якому звинуватила Росію в порушенні Конвенції з морського права в українських територіальних водах у Чорному й Азовському морях та Керченській протоці.

Читайте також: Гаазький арбітражний суд підтвердив юрисдикцію у позові України до Росії

Україна вимагає припинити в цих акваторіях узурпацію своїх суверенних морських прав. Позов стосується всіх порушень, які вчинила Росія, - перешкоджання навігації, крадіжки корисних копалин, незаконного вилову риби, спорудження Керченського мосту та багатьох інших.

У травні 2017 року відбулося перше процедурне засідання Трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, у рамках якого створили арбітраж для розгляду спору України проти РФ.

У лютому 2018-го до Постійної палати третейського суду в Гаазі подали меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному й Азовському морях та у Керченській протоці.

Читайте також: За час блокади Керченської протоки Росія затримала понад 2200 суден - експерт

Зі свого боку Росія подала до Міжнародного трибуналу заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України.

10 червня 2019 постійна палата Третейського суду в Гаазі почала слухати позов України проти Росії щодо порушення права на доступ до власних територіальних вод навколо анексованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-