Кримського татарина тримають у російському СІЗО без тепла і гарячої води — адвокат

Кримського татарина тримають у російському СІЗО без тепла і гарячої води — адвокат

Політв’язні
Укрінформ
Фігурант першої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Теймур Абдуллаєв утримується у СІЗО у місті Таганрог (Ростовська область РФ) у камері без гарячої води й опалення.

Про це з посиланням на адвоката Айдера Азаматова повідомляє у Facebook "Кримська солідарність".

"Теймур Абдуллаєв вже місяць знаходиться у СІЗО м.Таганрог. Стан здоров'я задовільний, незважаючи на нелюдські умови, в яких він утримується. Дане СІЗО кардинально відрізняється від інших. Він спить у куртці, опалення практично не працює, гарячої води немає. Більше того, Теймур утримується в одній камері з ВІЛ-інфікованим ув'язненим", - йдеться у повідомленні.

Як зазначив Азаматов, камера, в якій перебуває його підзахисний, виходить на північну сторону, де рідко світить сонце.

"Через це у приміщенні сирість, цвіль, одним словом повна антисанітарія. Я думаю, їх сюди відправили, щоб вони "зламалися" в цих умовах, але хлопці тримаються, До цього вона додала, що не падають духом", - розповів адвокат.

За його словами, фігуранти "справи" чекають етапу, який, можливо, відбудеться днями.

Читайте також: Кримський татарин заявив у суді РФ, що свідчення проти нього надиктувала ФСБ

"Однак куди їх відправлять, наразі не відомо", - прокоментував Азаматов.

Пізніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї колеги у РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити належні умови утримання українського політв'язня Теймура Абдуллаєва.

"Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити належні умови тримання, які повинні відповідати мінімальним стандартним правилам поводження з в'язнями", - написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Вона пояснила, що Абдуллаєва утримують у в камері з жахливими умовами, де не дотримується температурний режим, відсутня гаряча вода, приміщення просякло пліснявою та кишить клопами й тарганами.

Денісова також підтвердила інформацію, що в одній камері з Абдуллаєвим перебуває ВІЛ-інфікований в'язень, та зауважила, що це суперечить установленим нормам та законодавству самої Російської Федерації, яке передбачає, що хворі засуджені мають утримуватись окремо.

Читайте також: Фігуранта “ялтинської справи” Сірука утримують у спецблоці російського СІЗО

Окрім того, Денісова вкотре закликала міжнародну спільноту, дипломатичний корпус та правозахисні організації застосувати всі наявні механізми та важелі впливу, аби якомога швидше звільнити незаконно утримуваних громадян України, які досі перебувають у полоні країни-агресора.

Як повідомлялося, фігурант "справи Хізб ут-Тахрір" (перша сімферопольська група) Теймур Абдуллаєв отримав 16 років і 6 місяців позбавлення волі, плюс 1 рік 4 місяці адміністративного нагляду, його брат Узеїр Абдуллаєв - 12 років і 6 місяців позбавлення волі.

Вирок обом політв'язням було залишено у силі після розгляду апеляційної скарги у Верховному суді РФ, який лише на півроку зменшив терміни кожному з них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-